Berdimuhamedovi
53

Porodica koja u potpunosti kontroliše Turkmenistan: Sin predsjednik, otac postao nacionalni vođa

V. K.
Gurbanguli i Serdar Berdimuhamedov
Gurbanguli i Serdar Berdimuhamedov
Kada u političkom životu dođete do zida, odnosno nemogućnosti da se kandidirate za funkciju koju trenutno obnašate, najbolja stvar koju možete uraditi jeste da, ukoliko ste u mogućnosti, izmijenite zakone. U bivšim sovjetskim republikama, ova mogućnost često se koristi.

Upravo to su napravili u Turkmenistanu gdje je Gurbanguli Berdimuhamedov zvanično proglašen nacionalnim vođom turkmenskog naroda.

Ovaj zvaničnik imenovan na mjesto predsjedavajućeg Narodnog vijeća države koje je postalo vrhovni organ narodne vlasti te će imati ulogu Predstavničkog doma parlamenta.

Inače, Gurbanguli Berdimuhamedov obavljao je dugi niz godina ulogu predsjednika zemlje kada je mandat predao svom sinu Serdaru.

Upravo je njegov sin potpisao zakon kojem ocu dodjeljuje titulu "nacionalnog vođe naroda".

"Narodno vijeće će sada biti odvojeno od parlamenta i bit će vrhovna vlast u nadzoru nad svim granama vlasti s pravom mijenjanja ustava, usvajanja ustavnih zakona i utvrđivanja unutrašnje i vanjske politike", pišu mediji u Turkmenistanu.

Još u septembru 2020. godine, Gurbanguli Berdimuhamedov, koji je bio predsjednik od 2006. do 2022. godine, pretvorio je jednodomni parlament u dvodomno zakonodavno tijelo najavljujući stvaranje novog gornjeg doma, Narodnog vijeća, i proglašavajući se njegovim predsjedavajućim.

Kritičari su rekli da su potezi Gurbangulija Berdimuhamedova napravljeni kako bi osigurao doživotno upravljanje državom te kako bi na adekvatan način zaštitio vladavinu svoga sina.