Gaza
0

Porodica koja je izgubila 29 članova tuži Izrael

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinska porodica koja je izgubila 29 svojih članova u nedavnoj izraelskoj ofanzivi u pojasu Gaze u utorak je podnijela tužbu protiv izraelskog rukovodstva zahtijevajući oko 200 miliona dolara odštete, javili su izraelski mediji.

Porodica Samouni, iz južnog predgrađa Zaytoun u gradu Gazi, podnijela je tužbu sudu u sjevernom Izraelu protiv odlazećeg premijera Ehuda Olmerta, ministra odbrane Ehuda Baraka i načelnika Generalštaba izraelske vojske Gabija Ashkenazija.

Ujutro 4. januara izraelska tenkovska granata pogodila je trospratnu porodičnu kuću, ubivši sedam članova porodice.

Njihova kuća je potpuno izgorjela a preživjeli su pronašli utočište u skloništu, ali dan nakon što su tu stigli i ta zgrada je također granatirana i još 22 člana porodice su ubijena.

U oba granatiranja također je ranjeno 45 članova porodice, od kojih su većina djeca u dobi od osam do 14 godina, navodi se u tužbi podnesenoj oblasnom sudu u sjevernom arapsko-izraelskom gradu Nazarethu, prenosi DPA.

U tužbi se optužuje izraelsku vojsku za "zločinački nemar" zbog ubijanja nevinih civila koji su potražili utočište u svom domu i u skloništu.

Vojnici koji su ispalili granate učinili su to iz krajnjeg nemara za živote nevinih civila prisutnih u područjima borbi, navodi se u tužbi.

"Ovo nije jedina tužba. Porodica Samouni kontaktirala me je prošle sedmice i predviđam da će idućih sedmica slične tužbe biti podignute", izjavio je advokat Mohammed Fukra novinarima u sudnici.

Jedna palestinska porodica iz izbjegličkog logora Džabalija na sjeveru pojasa Gaze, čijih je 11 djece ubijeno u izraelskom zračnom udaru, već je podnijela tužbu prošle sedmice, zahtijevajući više od 40 miliona dolara odštete.

Oko 1.300 Palestinaca, među kojima brojni civili, ubijeno je tokom 22 dana intenzivnih izraelskih zračnih udara i artiljerijskih napada na gusto naseljenu priobalnu enklavu u decembru i januaru. Trinaest Izraelaca također je ubijeno u raketiranju i u kopnenim borbama.

Izraelski sudovi ranije su redovno odbijali tužbe koje su podnosili Palestinci što su pretrpjeli štete u sukobu, tvrdeći da im je šteta nanesena u ratu.