{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodica iz BiH posjeduje lanac restorana u St. Louisu: Ponosimo se svojim korijenima

30.5.2014. u 14:00
294
108
Porodica iz BiH posjeduje lanac restorana u St. Louisu: Ponosimo se svojim korijenima
294
"Sve što radim, nosim dio Bosne sa sobom, ali ipak, ostavim i dovoljno američkog štiha", rekla je Senada Grbić, 25-godišnja šefica lanca restorana porodice Grbić u gradovima Dutchtown i Tower Grove South. Njeni roditelji, Ermina i Sulejman Grbić, su otvorili prvi restoran 2002. godine.
Ova porodica je porijeklom iz Starog Majdana kod Sanskog Mosta, na sjeverozapadu BiH. Sulejman je, nakon odsluženog vojnog roka u BiH, došao u Ameriku i dugo tražio gdje da se smjesti, pa je odabrao St. Louis, jer ga najviše podsjeća na Bosnu.

"Sviđa mi se život u Americi, ali ipak se ponosim svojim bosanskim korijenima. Uživam u spajanju ta dva različita svijeta. Prijatelji me često pitaju o razlikama u kulturama ove dvije prelijepe zemlje, razlikama u tradiciji, kakva su nam pića, kafa i ljudi. Sve je totalno drugačije. Prihvatili smo američku tradiciju i sviđa nam se, ali zadržali smo i dosta naše bosanske", ispričala je ova mlada Bosanka.

Kako je Amerika zemlja za nove prilike i uspjehe, zemlja za novi život svakako je godila članovima porodice Grbić jer su tu uspjeli pronaći spas od strašnih događanja na Balkanu i ratova koji su odnijeli mnoge živote.

"Nikada nisu krili ništa od nas, slobodno smo gledali CNN i sva dešavanja u rodnoj zemlji. Bili smo zahvalni na svemu što imamo i uvijek su nam govorili da moramo biti zahvalni, jer smo zdravi i što možemo pomoći drugima", rekla je Senada Grbić za St. Louis Bosnian.

Senada je već u trećem razredu pravila mnoga jela u kući. Napravila bi musaku, popularno jelo na Balkanu od jaja i krompira, pitu i ostala domaća jela. Ona kaže da poznata hrana iz djetinjstva može biti dobra utjeha u teška vremena.

"Moji roditelji su mnogo pomagali ljudima oko nas. Malo vremena sam provodila sa roditeljima, pogotovo sa majkom. Jedino vrijeme koje smo provodili zajedno je bilo u kuhinji. U prvom razredu sam radila zadatak na temu knjige recepata na šta mi je učitelj rekao da Kuharica nije prava knjiga. Naljutila sam se i rekla da će doći dan kada ću im pokazati da je to prava knjiga", prisjetila se šefica restorana porodice Grbić.

Senada ima i brata i sestru koji rade s njom i aktivno svi učestvuju u poboljšanju njihove ponude. Spomenula je i da su ih roditelji cijeli život učili i bosanski i engleski jezik, jer nisu željeli da zaborave jezik koij se govori u njihovoj rodnoj zemlji.

"Nikada nisam doživjela nikakve predrasude. Jednom se desilo da nam je neko sprejom na garaži napisao 'Vratite se u Bosnu!', ali smo to samo obrisali i nastavili kao da ništa nije bilo. NIje me ni povrijedilo. Tu smo gdje je smo i tu ostajemo".

Senada živi u kući koja ima veliku baštu, a nalazi se preko puta restorana. Ona se budi rano svaki dan, osim kada ima slobodan dan i zajedno sa članovima svoje porodice priprema kuhinju, provjeravaju inventar i kupuju sastojke za početak radnog dana.

Njena majka svako jutro ustaje u 3:30, radi svoj drugi posao do poslijepodneva, a nakon toga dolazi u restoran gdje ostaje do zatvaranja.

"Moji roditelji mnogo rade. Ako bih mogla biti upola dobra osoba kao oni, ja bih bila prezadovoljna", ispričala je Senada. Dodala je i da sve što se dogodilo u BiH ne znači da je njena porodica zaboravila BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: