Svijet
55

Porodica Aylana Kurdija, dječaka koji se utopio, dobila azil u Kanadi

FENA
Otac preminulog Aylana Kurdija (Foto: Arhiv/EPA)
Otac preminulog Aylana Kurdija (Foto: Arhiv/EPA)
Fotografija sirijskog dječaka Aylana Kurdija koji se utopio na grčkoj plaži dirnula je cijeli svijet. Njegova porodica je upravo dobila pravo azila u Kanadi, objavila je CBC u petak.

Tetka malog dječaka Aylana, Tima Kurdi, koja živi u blizini Vankuvera je rekla da su je kanadske službe za imigraciju obavijestile o odobrenju izbjegličkog statusa za Ayanovog ujaka, njegovu suprugu i njihovo petero djece.

"To će biti učinjeno", rekla je ona kanadskoj državnoj televiziji. "Službe za imigraciju će ih odvesti”.

Kanada će se angažirati od sljedeće sedmice na zračnom mostu da bi primila 10.000 sirijskih izbjeglica do kraja decembra i 15.000 drugih u januaru i februaru.

Dirljiva fotografija trogodišnjeg dječaka Aylana, čije je tijelo pronađeno nakon utapanja na plaži u Turskoj, dok je njegova porodica pokušavala da stigne u Evropu, imala je poseban eho u Kanadi. Ova sirijska porodica je odlučila da krene na opasno putovanje nakon što su dobili odbijenicu za azil od kanadske vlade, Aylan, njegov brat i majka su izgubili živote u prelasku.

Njihov zahtjev za azilom je odbijen, jer je bio “nepotpun”, kasnije je objavila federalna agencija za građanstvo i imigraciju Kanade (CIC).

Prema svjedočenju Abdullaha Kurdija, Aylanovog oca, ovo odbijanje je bilo motivirano nemogućnošću da prilože važeći pasoš i zvaničan dokaz o ulasku u Tursku.

”Ja sam bio ljut na (kanadsku) vladu, ali sada moja osjećanja su se ublažila”, rekao je on u reportaži koja je trebala biti objavljena u petak navečer na CBC-u.