U vrijeme tenzija
67

Porinut prvi nosač aviona kineske proizvodnje

Klix.ba
Kina je porinula svoj novi nosač aviona, prvi koji je sama proizvela, čime je povećala svoje vojno prisustvo u regiji u vrijeme visokih tenzija, javlja BBC.

Kina sada ima dva nosača aviona, ali je novi ujedno i prvi domaće proizvodnje. Neimenovani brod je porinut u sjeveroistočnoj luci Dalian, a prethodni izvještaji su najavljivali da će nosač aviona biti operativan do 2020. godine.

Tenzije u regiji su visoke zbog retorike između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Amerikanci su poslali ratne brodove i podmornicu prema korejskom poluotoku, što je izazvalo ljutitu reakciju Sjeverne Koreje. Kina apeluje na smirivanje situacije.

Nosač je znatno napredniji od postojećeg Liaoninga, koji je napravljen prije 25 godina. On je zapravo adaptirani sovjetski brod kupljen od Ukrajine.

Kineska državna agencija Xinhua je saopćila da je izgradnja nosača aviona počela 2013. godine. Na ceremoniji porinuća je bio predsjednik centralne kineske vojne komisije Fan Changlong. Zvaničnici su razbili flašu šampanjca o trup nosača aviona uz patriotske pjesme.

Prethodno je saopćeno da će nosač aviona nositi kineske avione J-15 i druge te da će koristiti konvencionalni, a ne nuklearni pogon.