Medvedev - Peres
0

Poricanje holokausta je uvreda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednici Rusije i Izraela, Dmitrij Medvedev i Šimon Peres, odali su u utorak u zajedničkoj izjavi dužnu počast milionima sovjetskih građana koji su poginuli u ratu protiv Hitlera, izražavajući revolt zbog pokušaja negiranja ogromnog doprinosa ruskog i drugih naroda Sovjetskog Saveza u pobjedi protiv nacističke Njemačke, kao i poricanja holokausta nad evropskim Jevrejima.
  • Pokušaji negiranja holokausta direktna su uvreda za sjećanje na sve žrtve Drugog svjetskog rata i one koji su se borili protiv fašizma, i pokušaji da se umanji tragedija holokausta i izbaci iz historije, kao i prešute stradanja miliona nevinih žrtava raznih nacionalnosti, navedeno je u izjavi poslije sastanka u crnomorskom ljetovalištu Soči.

  • Takvo svetogrđe je opasno i apsolutno nedopustivo, istaknuto je u zajedničkoj izjavi povodom 70. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, 1. septembra.

Upućen je poziv svim "ljudima dobre volje da kažu odlučno 'ne' onima koji podržavaju zlonamjernu reviziju historije i koji falsifikuju tragične događaje i glavni rezultat Drugog svjetskog rata".

U izjavi je naglašeno da odgovornost za najveću tragediju u historiji čovječanstva nosi "kako se ukazuje u presudi Nirnberškog suda, rukovodstvo nacističke Njemačke, koja je pokrenula neosnovanu i nečovječnu agresiju na suverene države, uključujući Sovjetski Savez, kao i protiv cijelog jevrejskog naroda".

U izjavi Medvedeva i Peresa je navedeno da je genocid nad Jevrejima konačno zaustavila Crvena armija i savezničke snage.

  • Mnogi od tih heroja Crvene armije sada žive u Rusiji, Izraelu i drugim državama. Mi poštujemo njihovu hrabrost i odlučnost. Nikakav pokušaj revizije historije nije u stanju da umanji ili priguši te otvorene činjenice, istaknuto je u izjavi Peresa i Medvedeva. Poslije susreta u Sočiju, Medvedev je rekao da je nedopustiva heroizacija nacizma i osoba koji su s njim sarađivali. Po riječima ruskog predsjednika za Rusiju i Izrael historija Drugog svjetskog rata je naročito osjetljiva.
  • Tokom tog rata mi smo imali ogromne ljudske žrtve i, naravno, naš zadatak je danas da se stvarna istorija ne izvrće u korist određenih političkih scenarija, rekao je Medvedev, prenosi agencija Itar-Tass.

  • Odnos Izraela prema Rusiji zasnovan je na historijskom sjećanju o podvigu SSSR-a, rekao je Peres, ističući da nije bilo Rusije, svijet bi teško mogao da pobjedi fašizam, po strašnu cijenu koju je platio ruski narod.