Svijet
0

Poređenja pokušaja zaustavljanja ratova u BiH i Libanu

FENA
Londonski dnevnici u nedjeljnim izdanjima među ostalim povlače paralele između pokušaja da se u prvoj polovini devedesetih zaustavi rat u Bosni i Hercegovini i nastojanja da se to sada učini u Libanu.

Michael Portillo, koji je početkom devedesetih bio britanski ministar odbrane, u kolumni u Sunday Timesu poredi ponašanje Francuske u vrijeme sukoba u Bosni i sada oko libanske krize.

On konstatira da su devedesetih Francuzi imali običaj davati krupne izjave, koje nisu imali namjeru provesti.

Kao primjer Portillo navodi da je upravo francuski general Phillipe Morillon, tadašnji komandant snaga Ujedinjenih naroda u BiH, bio prvi koji je obećao da će štititi Srebrenicu; obećanje nije održano jer holandski vojnici u Srebrenici 1995. godine nisu bili dovoljno jaki da to učine.

Bivši britanski ministar odbrane ocjenjuje da su Francuzi i sada tokom usaglašavanja rezolucije UN-a o zaustavljanju rata u Libanu davali krupna obećanja, a onda kada je trebalo izdvojiti vojnike za međunardone snage ponudili samo 200 ljudi.

Ali, zatim su Italijani ponudili da oni predvode snage u Libanu, a Francuzi to nikako nisu mogli podnijeti, pa su ipak popustili i izdvojili dvije hiljade vojnika. Francuska ovog puta nije mogla da se zaustavi na krupnim izjavama, konstatuje Michael Portillo u Sunday Timesu.

Paralele između Bosne i Hercegovine i Libana povlači i britanski general Michael Rouze, koji je na mjestu komandanta snaga UN-a u BiH zamijenio Francuza Fillipa Morillona.

Rouze u Independentu on Sunday ukazuje da je rezolucija UN-a o upućivanju međunarodnih snaga u Liban prilično neprecizna. Kaže se, naprimjer, da te snage imaju pravo preduzeti sve što je neophodno kako bi se spriječili bilo kakvi napadi. Ta formulacija je, navodi general Rouze, potpuno beznačajna ako zemlje koje pošalju vojnike nisu politički spremne na dugotrajni gerilski rat protiv Hezbollaha.

Kako sada stvari stoje, snage UN-a neće imati ni borbenu sposobnost ni opremu ni obaveštajnu podršku da vode takav rat, ocjenjuje britanski general. Takve nejasnoće u definiranju mandata snaga UN-a su, dodaje Rouze, tokom rata u Bosni I Hercegovini dovele do haosa. Neke vlade su tada zahtijevale da se protiv bosanskih Srba upotrijebi veća sila, dok su istovremeno njihovi ambasadori u UN-u zahtijevali manju silu, piše general Rouze u Independentu on Sunday, prenio je BBC.