Gube li popularnost?
35

Pored dobrog rezultata na EU izborima, AfD sve češće na meti kritika: "Imaju terminologiju nacista"

S. Š.
Lideri AfD-a (Foto: EPA-EFE)
Lideri AfD-a (Foto: EPA-EFE)
Njemačka krajnje desničarska stranka AfD dobro je završila na evropskim izborima, ali se istovremeno suočava s ogorčenošću jednog dijela javnosti zbog stavova.
Direktor memorijala koncentracionog logora Buchenwald upozorio je da je krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) previše opasna da bi joj se dozvolilo da nastavi u njemačkoj politici, navodeći kao upozorenje lekcije iz uspona Nacističke partije.

"AfD ponavlja terminologiju nacista", rekao je njemački historičar Jens-Christian Wagner u ponedjeljak na konferenciji za novinare na kojoj se poziva na zabranu stranke krajnje desnice, prenosi Euronews.

On dodaje i to da stranka zastupa stavove protivne dostojanstvu.

"Stranka, odnosno AfD i njeni zvaničnici i funkcioneri, zastupaju stavove protiv ljudskog dostojanstva. Oni više puta ideološki i terminološki koriste programe i prakse historijskog nacionalsocijalizma", kazao je Wagner.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon što je AfD završio na drugom mjestu na izborima za Evropski parlament početkom juna sa oko 15,9 posto glasova. To je stranku stavilo ispred vladajućih socijaldemokrata u Njemačkoj, koji su dostigli samo 13,9 posto - što je njihov najgori rezultat nakon Drugog svjetskog rata na izborima u cijeloj zemlji.

Iako je snažan učinak AfD-a na evropskim izborima uznemirio njene protivnike, stranka se također suočila s velikim neuspjesima zbog svojih navodnih veza s ekstremnom desnicom. Regionalni lider Björn Höcke nedavno je kažnjen zbog korištenja nacističkog slogana na stranačkom događaju, dok je sud potvrdio oznaku stranke kao "osumnjičene ekstremističke organizacije".