Francuska
0

Poraz Sarkozyjeve partije na regionalnim izborima

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj opoziciona Socijalistička partija pobijedila je konzervativce predsjednika Nicolasa Sarkozyja, pokazali su nezvanični rezultati drugog kruga glasanja.

Prema ovim rezultatima, Sarkozyjev blok desnog centra pretrpio je ubjedljivi poraz na regionalnim izborima, a uspio je da se održi na vlasti samo u Alzasu, dok je opoziciona Socijalistička partija osvojila oko 54 odsto glasova na državnom nivou.

Socijalisti i njihovi saveznici moći će, uz ovakav rezultat, da uspostave kontrolu u najmanje 20 od 22 regiona, dok je koalicija desnog centra osvojila 36 odsto glasova, saopštila je agencija za ispitivanje javnog mnjenja "Opinionway".

Prema ovim rezultatima, krajnje desničarski Nacionalni front dobio je samo 8,7 odsto glasova na državnom nivou, ali je lidera te stranke Jeaan-Marie Le Pen , u regionu na krajnjem jugu zemlje, podržalo 25 odsto birača.

Na poraz Sarkozijevog bloka i trijumf socijalista najvjerovatnije su uticali i slaba ekonomija i rastuća nezaposlenost, kao i niz intriga, počevši od optužbi za nepotizam do debata o nacionalnom identitetu, koji su dodatno narušili popularnost francuskog predsjednika, prenosi agencija Rojters.

U prvom krugu regionalnih izbora 14. marta, na kojima je odziv birača bio manji od 50 odsto, Sarkozyjevu Uniju za narodni pokret (UMP) takođe je ubjedljivo pobijedila opoziciona Socijalistička partija.

Sarkozy se uoči izbora trudio da umanji njihov značaj, nazvavši ih lokalnim pitanjem koje neće uticati na reforme, ali je, ipak, rekao da će pomno pratiti rezultate i da su "moguće neke izmjene u vladi".