Otvorene prijetnje
3

Porastao broj ubijenih novinara u svijetu, u nekim zemljama "nestaju" preko noći

Piše: M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Širom svijeta ove godine ubijeno je 80 novinara, 348 ih je u zatvoru, a 60 ih je zarobljeno sa statusom taoca. Prema podacima iz izvještaja Reportera bez granica (RSF), u porastu je broj ubistava, zatvaranja i prisilnih nestanaka novinara. Novinari su stalna meta nasilnika.

Broj ubijenih profesionalnih novinara porastao je za 15 posto. Najveći šok izazvala su ubistva saudijskog kolumniste Jamala Khashoggija i mladog slovačkog novinara Jana Kuciaka. Više od polovine ubijenih novinara bili su ciljana meta.

"Nasilje nad novinarima ove godine je doseglo dosad neviđeni nivo i situacija je kritična. Mržnja prema novinarima koju ispoljavaju ponekad i vrlo otvoreno beskrupulozni političari, vjerske vođe i poslovni ljudi, ima tragične posljedice na terenu. Time potkopavaju novinarstvo i demokratiju svaki dan", kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Najsmrtonosnija zemlja za novinare ove godine je Afganistan u kojem je ubijeno 15 novinara. Na drugom mjestu je Sirija, a potom Meksiko. U vrhu liste su i SAD nakon fatalne pucnjave u medijskoj kući Capital Gazette u junu.

Kina, Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Turska su zemlje u kojima novinare najviše šalju u zatvor zbog njihovog rada. U kineskim zatvorima trenutno se nalazi 60 novinara. Sudbina zarobljenih novinara u ratnim zonama u Siriji još nije poznata. Oslobođen je samo japanski novinar Jumpei Yasuda. Troje novinara, dvoje iz Latinske Amerike i jedan iz Rusije, vode se kao nestali.

U posljednjih 10 godina širom svijeta ubijena su 702 profesionalna novinara.

Kada je riječ o našoj zemlji, srećom nema ubijenih novinara, ali je njihova sigurnost itekako ugrožena. BiH je na 62. mjestu od 180 zemalja prema medijskim slobodama. Prema izvještaju RSF-a, novinari su slabo plaćeni, a pod stalnim su pritiskom političara i drugih te nemaju nikakvu sigurnost. Listu verbalnih i fizičkih napada na novinare u BiH pogledajte ovdje.