Rasistički napadi
0

Porast ksenofobije u Rusiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruska policija je izvijestila o značajnom porastu rasističkih napada u prošloj godini, koji su pretežno usmjereni na ljude koji iz Kavkaza i centralne Azije dolaze u Moskvu i druge gradove u potrazi za poslom, dok organizacije za ljudska prava upozoravaju na novi val ksenofobije u Rusiji, naročito kako ruska ekonomija pada u sve dublju recesiju.

Noel Maganga (27) iz Gabona proboden je nožem u leđa sedam puta, i ostavljen da umre na ledenoj ulici, nakon što je izašao iz moskovske podzemne željeznice prošlog mjeseca.

Noel, student na ruskom People’s Friendship fakultetu, još se uvijek mukotrpno oporavlja u jednoj moskovskoj klinici. On vjeruje da su njegovi napadači članovi jedne od ruskih ultranacionalističkih skupina, i želi da država napravi nešto u vezi s ovim roblemom, izvještava dopisnik VoA-e iz Moskve.

"Sigurnost nije stopostotno zagarantirana ni u jednoj zemlji. No ono što bih ja zatražio od ruske vlade jest da sazna i shvati što se stvarno događa, a to je agresija protiv stranaca, Afrikanaca, Azijaca i drugih. Vlada bi trebala istražiti razloge takve agresije, te pronaći način da riješi taj problem i garantira sigurnost stranicma u ovoj zemlji," kaže Maganga.

Prema istraživanjima moskovskog Centra za istraživanje rasnih odnosa (SOVA) 96 ljudi koji nisu Rusi ubijeno je prošle godine, a više od 400 ih je ranjeno u napadima koje su počinili članovi različitih nacionalističkih organizacija.

Aleksander Verhovski, direktor SOVA-e kaže da broj zločina počinjenih iz mržnje znatno veći nego broj suđenja i osuda u ovakvim slučajevima: "Postoji značajan jaz između broja zločina i broja suđenja, za što postoji niz razloga – ne postoji dovoljno zakona, naše profesionalno osoblje nije valjano obučeno, jer ponekad policajci simpatiziraju neonaciste, i radije rade na nekim drugim slučajevima nego na zločinima iz mržnje."

Usprkos svemu ovome, neki su zločini ipak kažnjeni. Članovi jedne skupine koja je videozapis svog napada stavila na internet osuđeni su u decembru prošle godine za ubojstvo 18 pripadnika manjina. Nacionalističke skupine često postavljaju videosnimke svojih zločina na internet preko anonimnih mjesta pristupa, kao što su internet kafići.

Porast zločina iz mržnje dolazi u vrijeme sve većeg priliva stranih radnika. Analitičari kažu da oko pet do 12 hiljada radnika iz bivših sovjetskih republika trenutno radi u Rusiji, većina njih ilegalno. Neki misle da ovi imigranti oduzimaju poslove ruskim građanima.

Čelnica moskovskog ureda Human Rights Watcha Alison Gill kaže da je nadležnim službama vrlo teško zaustaviti rad nacionalističkih organizacija: "Mislim da možemo reći kako na određeni način vlada ne zna kako da se nosi s porastom nacionalizma i neonacističkih grupa."

Gill dodaje da je samo u januaru u Moskvi počinjeno 16 zločina motiviranih mržnjom, te da bi taj broj mogao biti u porastu kako ruska ekonomija bude tonula u sve dublju recesiju: "Vlada treba jasno i glasno reći da ponos na svoju zemlju nije isto što i nasilje i mržnja prema drugima. Vlada treba reći da zločini, ubojstva i napadi na strance neće biti tolerirani."

No, ruska vlada je velikim dijelom potpuno nijema kad je u pitanju ovaj problem. Umjesto da poduzme akciju, u decembru je ruski premijer Vladimir Putin preporučio da se broj stranih radnika iz bivšeg Sovjetskog saveza smanji na pola, uslijed globalne finansijske krize.