{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Popularnost predsjednika Obame u porastu

F
9.4.2009. u 11:23
0
2
Popularnost predsjednika Obame u porastu
0
Popularnost predsjednika Obame u porastu
Nakon prvog značajnog međunarodnog puta predsjednika Baracka Obame nove ankete javnog mnijenja pokazuju da je njegova popularnost u Americi u porastu.
Dvije nove ankete provedene diljem zemlje sadrže dobre vijesti za predsjednika Obamu. Ankete koje su provele američke TV mreže CNN i CBS te dnevni list New York Times pokazuju da dvije trećine ispitanika odobrava način na koji se Obama nosi sa svojom predsjedničkom dužnosti.

"Trenutno 66 posto Amerikanaca podržava predsjednika Obamu u njegovom poslu. To je ujedno i novi rekord podrške njegovom predsjedništvu; 24 posto ispitanika ne odobrava njegova dosadašnja postignuća", kazala je Sarah Dutton, koja vodi ankete za CBS News.

Ista anketa, zajedno s onom New York Timesa, također je otkrila da je više američkih građana optimistično u pitanju ekonomije i smjera u kojem se njihova zemlja kreće, u usporedbi s rezultatima prije nego što je Obama postao predsjednikom; 39 posto vjeruje da se Amerika kreće u pravom smjeru, što je veliki skok od samo 15 posto sredinom januara.

Politički stručnjaci smatraju da su ove pozitivne ocjene predsjednikove tek završene međunarodne turneje vjerojatno doprinijele povećanju njegove popularnosti.

Obećanje Baracka Obame o započinjanju nove vrste angažiranosti u svijetu općenito je naišlo na toplu dobrodošlicu tokom njegovog putovanja, uključujući njegov otvoreni sastanak sa studentima u Turskoj. Ako postoji ikakva zabrinutost u posljednjim anketama, onda bi to jedino moglo biti zbog predsjednikove namjere da učini previše toga odjednom, izvještava VoA.

Osim što radi na oporavku posustalog američkog gospodarstva, Obama se zalaže za reforme u zdravstvenom sektoru i u obrazovanju te želi Sjedinjene Države učiniti manje ovisnima o energiji.

"Pedeset i pet posto Amerikanaca misli da je predsjednik Obama realističan u ciljevima koje je sebi postavio, ali 38 posto ih smatra da on pokušava postići previše. Samo četiri posto misli da on pokušava ostvariti premalo", komentira Sarah Dutton.

I republikanci su svjesni visoke popularnosti demokratskog predsjednika, u vrijeme kad ističu ozbiljna neslaganja s Obamom u vezi s njegovim prioritetima vezanim za budžet.

Senator John Cornyn iz Teksasa izjavio je u jutarnjem programu TV mreže MSNBC da je tokom svoje evropske turneje predsjednik Obama, izgleda, bio više usredotočen na stil nego na sadržaj: "Vidjeli smo da je predsjednik mnogo toga učinio i mora se priznati, popularnost mu je visoka. No, morate imati na umu da vođenje kampanje i upravljanje državom nije isto. Upravljanje državom zaista je težak posao."

Republikanci imaju vlastite razloge za zabrinutost zbog ovih anketa. Ista anketa CBS-a i New York Timesa pokazala je da svega 31 posto ispitanika podržava Republikansku stranku. To su najgori rezultati za ovu stranku u posljednjih 25 godina provođenja ove ankete.

Tome je zanimljivo dodati činjenicu da je gotovo jedna četvrtina republikanaca koji su sudjelovali u anketi izjavila da više vjeruju u ispravnost ekonomskih mjera koje donosi predsjednik Obama nego onih za koje se zalažu republikanci u Kongresu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: