SAD
0

Popularnost Baracka Obame pala na 50 posto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame pala je na 50 posto, što je najniži postotak otkako je postao predsjednik, rezultati su ispitivanja objavljenog u četvrtak uoči njegovog 200. dana predsjednikovanja.

Pedeset posto Amerikanaca odobrava akcije predsjednika, dok ih 42 posto ne odobrava odražavajući rastuće nezadovoljstvo načinom na koji se njegova administracija obračunava s ekonomskom krizom i reformom zdravstvenog sistema o kojima se žestoko raspravljalo u Kongresu, navodi se u izvještaju Quinnipiaca, prenosi AFP.

Ove brojke pokazuju veliki pad u odnosu na prethodno ispitivanje instituta Quinnipiac koje je davalo Obami 57 posto povoljnih mišljenja, za razliku od 33 posto 2. jula, a više ništa nemaju s popularnošću koju je uživao u prvim mjesecima svog mandata.

Četrdeset devet posto ispitanika ne odobrava Obaminu ekonomsku politiku, dok je 45 posto odobrava. Najviše ih je nezadovoljno reformom zdravstvenog sistema, 52 posto, a zadovoljno je 39 posto. Njegov pristup vanjskoj politici odobrava 52 posto ispitanih osoba, a 38 posto ne odobrava.

Jedno Gallupovo ispitivanje je dalo Obami 55 posto glasova povjerenja, što je za jedan posto manje nego što je dobio George W. Bush u istom periodu svog prvog mandata.

Quinnipiacovo ispitivanje je realizirano od 27. jula do 3. augusta na uzorku od 2.409 Amerikanaca upisanih na izborne liste, s mogućnošću greške od dva posto.