Izazovna ambalaža
42

Popularne među djecom: Australija zabranjuje upotrebu jednokratnih e-cigareta bez recepta

A. Ku.
© Shutterstock
© Shutterstock
Vlada Australije pokrenula je reformu koja se odnosi na pokušaj suzbijanja upotrebe cigareta, uključujući i elektronske koje su sve popularnije među tinejdžerima.

Kako je saopćio ministar zdravlja Mark Butler e-cigarete, koje se još nazivaju i "vape", postale su glavni problem u srednjim školama i sve veći problem u osnovnim školama.

Vaping uključuje zagrijavanje tekućine koja sadrži nikotin u e-cigareti koju korisnik ispari i udahne. Na njega se naširoko gleda kao na alternativu pušenju cigareta i kao proizvod koji pomaže pušačima da prestanu pušiti.

"Vaping je prodat vladama i zajednicama širom svijeta kao terapeutski proizvod koji pomaže dugotrajnim pušačima da prestanu pušiti", rekao je Butler.

Najavljujući nove propise, Butler je rekao da će ove e-cigarete bez recepta biti zabranjene za uvoz te će proizvodi morati imati pakovanje nalik farmaceutskom, s ciljem da se prodaju samo kao proizvodi koji pomažu pušačima da prestanu pušiti.

Pakovanja jarkih boja, slatkastih aroma koja privlače mlađe korisnike bit će ograničena, a sve elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu bit će zabranjene.

"Ovo je proizvod namijenjen našoj djeci, koji se prodaje uz lizala i čokoladice", rekao je Butler.

Crno trište, odnosno prodavnice i benzinske pumpe koje prodaju nikotinske električne cigarete bez ikakvih oznaka ili upozorenja maloljetnicima napredovalo je zbog nedostatka propisa. Skoro 20 miliona dolara bit će upotrijebljeno za pomoć Australcima da prestanu pušiti, a preko 41 milion dolara namijenjeno je za nacionalnu informativnu kampanju usmjerenu na mlade.

Svaki šesti tinejdžer u dobi od 14 do 17 godina isprobao je vape cigaretu, dok je svaka četvrta osoba od 18 do 24 godine također probala alternativu pušenja. Još šokantnije je bila rasprostranjena dostupnost ovih proizvoda širom zemlje – četiri od pet tinejdžera je reklo da bi bez sumnje mogli nabaviti vape u svojim lokalnim maloprodajnim objektima.

Istraživanje je otkrilo vezu između ovisnosti o nikotinu među adolescentima i djecom kao rezultat povećanih navika vapinga.

Neki tvrde da su e-cigarete dobra zamjena za obične cigarete, a u nekim zemljama se čak promoviraju kao uređaji za odvikavanje od pušenja. Ali američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da e-cigarete nisu sigurne za mlade, mlade odrasle osobe i trudnice, kao ni za odrasle koji trenutno ne koriste duhanske proizvode.