Svijet
0

Popov: Igmanske inicijative će biti sa Tadićem ili bez njega

FENA
Igmanska inicijativa održat će svoju sjednicu 11. novembra u Beogradu usprkos ocjeni srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da ona mora biti odgođena, izjavio je supredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov agenciji Beta.

"Ova sjednica će biti održana sa ili bez prisustva predsjednika Srbije. Sad očekujemo službeni Tadićev odgovor, pa da zaokružimo pripreme za sastanak", kazao je Popov, dodajući da Igmanska inicijativa nije dobila službeni Tadićev zahtjev za odgodu skupa.

Tadić je poručio da se Igmanska inicijativa mora odgoditi zbog toga što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić svojom nedavnom izjavom uvrijedio premijera Vojislava Koštunicu, te za taj "ozbiljan incident" Srbija očekuje Komšićevu ispriku.

Komšić je, nakon što je Koštunica prije nekoliko dana kazao da mjere visokog povjerenika u BiH Miroslava Lajčaka imaju za cilj neovisnost Kosova i ukidanje Republike srpske, srbijanskom premijeru poručio da "drži prste dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".

Aleksandar Popov je kazao da su predsjednici Hrvatske i Crne Gore Stjepan Mesić i Filip Vujanović potvrdili spremnost da dođu na sjednicu Igmanske inicijative, dok je Željko Komšić u srijedu službeno otkazao dolazak zbog ranije preuzetih obveza.

"Neugodno nas je iznenadila vijest da Tadić traži odgodu. Sjednicu može odgoditi samo rukovodstvo Igmanske inicijative, a mi i dalje stojimo na tome da je nećemo odgoditi jer je riječ o vrlo značajnoj temi - 'Dejtonski sporazum na putu pune normalizacije odnosa - dostignuća, izazovi i nove inicijative'", kazao je Popov.

Igmanska inicijativa okuplja više od stotinu nevladinih organizacija iz Srbije, BiH i Hrvatske, koje se zalažu za normalizaciju odnosa u regiji.