Svijet
0

Poplavljen rudnik u Tanzaniji, strahuje se da se 65 rudara udavilo

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nade su izblijedjele u nedjelju za 65 rudara za koje se strahuje da su se utopili u Tanzaniji nakon što je poplava zahvatila udaljeni rudnik dragog kamenja u blizini Mount Kilimanjara.

Regionalni komesar Manyare Henry Shekifu izjavio je Reutersu da je šest tijela izvučeno i da je 59 rudara nestalo nakon katastrofe u blizini sjevernog grada Mererani. Trideset pet ljudi je spašeno.

"To je posljednja informacija koju imamo jutros", izjavio je Shekifu putem telefona s mjesta nesreće. Kazao je da su nabujale vode ušle u osam okna u subotu ujutro, daveći rudare.

Dobrovoljci su požurili na mjesto nesreće, a vlada je saopćila da dovlači opremu kako bi izvukla vodu što je brže moguće. Inžinjeri su se, međutim, borili da obnove snabdijevanje strujom nakon što su nove poplave oborile dalekovode.

Većina istočne Afrike ove sedmice je zahvaćena sezonskim tropskim kišama, koje su plavile sirotinjske četvrti gradova, usjeve i odsjekle su od svijeta udaljena sela.

Rudarske nesreće relativno su česte u sjevernoj Tanzaniji, koja je treći kontinentalni proizvođač zlata iz Južne Afrike i Gane.