Svijet
0

Poplave u Južnoj Koreji odnijele stotine života

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Državni mediji javljaju da su jake kiše u Južnoj Koreji odnijele stotine života, hiljade ljudi je na evidencijama nestalih lica za kojima se intenzivno traga, a oko 30.000 domova apsolutno je uništeno.

Jake oluje bilježe se još od prošle sedmice diljem Južne Koreje, ali pustošenje i prve žrtve evidentirani su tek danas. Poplave su uništile hiljade hektara zemljišta u državi koja se ionako odveć bori protiv gladi i bijede.

"Jaka kiša uništila je najmanje 800 javnih građevina, više od 540 mostova, 70 autoputeva i najmanje 1.100 vozila“, stoji u saopćenju Korejske centralne novinske agencije (KCNA).

Najteže je pogođena južnokorejska provincija Kangwon gdje je kiša uništila više od 20.000 domova, a ova razarajuća prirodna katastrofa nije zaobišla ni glavni grad Pyongyang.

"Materijalna šteta je nezapamćeno velika. Ova jaka i razarajuća oluja uništila je mnogo puteva, mostova i autoputeva. Sistemi za napajanje električnom energijom ne funkcioniraju, a komunikacijski sistem naše zemlje totalno je uništen“, stoji u saopćenju KCNA, a prenosi AP.

Južna Koreja je i prošle godine doživjela jake oluje koje su načinile znatnu materijalnu štetu i odnijele nekoliko stotina života.