Ajman el-Zavahri
0

Ponuda za primirje i dalje na Obaminom stolu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Drugi čovjek Al-Qaide Ajman el-Zavahri poručio je da je ponuda terorističke mreže koja je upućena bivšoj američkoj administraciji za uslovnim primirjem i dalje "na stolu" i za novog predsjednika SAD-a Baracka Obamu.
  • Ako Obama hoće razumjevanje, onda treba da odgovori na dvije ponude šeika Osame (bin Ladena), rekao je Zavahri u intervjuu koji je objavljen u ponedjeljak na jednom sajtu koji koriste islamski ekstremisti.

  • Obama pokušava da proda iluzije slabima, ocijenio je Zavahri, osvrćući se na pokušaje novog američkog predsjednika da smiri tenzije s muslimanskim svijetom, izazvanim ratom u Afganistanu i Iraku.

  • On (Obama) pokušava da kaže - ne mrzite nas, ali mi ćemo nastaviti da vas ubijamo, naveo je drugi čovek Al-Qaide, prenosi Reuters.

Bin Laden je 2006. godine poručio da se Al-Qaida ne protivi dugoročnom primirju, zasnovanom na uslovima koje će ta mreža ispoštovati.

On je tada rekao da bi u tom primirju bili ponuđeni sigurnost, stabilnost i obnova ratom uništenih Iraka i Afganistana, na šta su SAD odgovorile da odbacuju ponudu pošto Washington "ne pregovara s teroristima".

Govoreći o Izraelu, Zavahri je rekao da ta zemlja treba da bude „izbrisana s mape“ i ocijenio da zemlja jevrejskog naroda predstavlja "kriminal nad muslimanom".

  • Izrael je kriminal koji mora biti uklonjen, rekao je Zavahri.

On je naveo da je Obamina politika oko izraelsko-palestinskog spora osuđena na propast i dodao da američki predsjednik želi palestinsku državu koja bi bila produžetak Centralne obavještajne agencije (CIA).