Prekid primirja
1

Ponovo započeli sukobi na sjeveru Etiopije, međunarodna zajednica pozvala na suzdržanost

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodna zajednica pozvala je na suzdržanost nakon što su se u sjevernoj Etiopiji nastavile borbe između vladinih snaga i pobunjenika iz Tigraya, što je prekinulo primirje i umanjilo nade za postizanje trajnog mira.

Situacija na terenu je nejasna dan nakon što su izbile nove borbe na granici Tigraya, gdje su se zaraćene strane optuživale jedna drugu za izazivanje prvih većih sukoba u pet mjeseci.

Pobunjeničke vlasti u Tigrayu saopćile su u srijedu da vladine snage nisu uspjele probiti njihove odbrambene linije, ali su ponudile malo detalja o borbama ili žrtvama.

Vlada premijera Abiya Ahmeda također nije objavila najnovije informacije o borbama, niti o tome jesu li se borbe proširile izvan poprišta bitaka u srijedu na južnoj granici Tigraya.

Nastavak borbi uznemirio je međunarodnu zajednicu, koja je vršila pritisak na obje strane da mirno riješe brutalni 21-mjesečni rat u drugoj najmnogoljudnijoj državi u Africi.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je primirje postignuto između zaraćenih strana u martu "smanjilo nasilje i spasilo živote".

"Zabrinuti smo da obnovljene borbe to dovode u opasnost. Pozivamo etiopsku vladu i TPLF da udvostruče napore za mir kako bi trajno okončali sukob", kazao je Blinken.