Svijet
0

Ponovo slinavka u Velikoj Britaniji

FENA
Stočari u Velikoj Britaniji ponovo su suočeni s bolešću slinavke, upozoreno je u subotu u Londonu povodom otkrića te bolesti na jednoj farmi u Sariju, južno od Londona.

Na farmi je 60 krava i Ministarstvo za okolinu je prošle noći, kada je potvrđena bolest, uvelo zabranu prometa krava, svinja i ovaca u cijeloj Britaniji.

To je prvi slučaj slinavke od 2001. godine kada je u Velikoj Britaniji izbila prava epidemija. Tada je uništeno između 6,5 i 10 miliona krava, svinja i ovaca i pričinjena je šteta od 8,5 milijardi funti (12,2 milijardi eura), a mnoge farme su zatvorene i dosad nisu obnovljene.

Stručnjaci ocjenjuju da je tada epidemija izbila jer britanska vlada nije na vrijeme reagirala pošto se bolest slinavke može brzim uvođenjem mjera lako spriječiti. Poučena tim iskustvom sadašnja vlada u Londonu je u petak, i prije nego što je zvanično potvrđena bolest, sazvala krizni komitet poznat kao "Kobra" koji je preduzeo konkretne mjere.

Premijer Gordon Brown je na odmoru u Dorsetu, na jugozapadu Engleske, ali će danas doći u London da prisustvuje sastanku "Kobre", prenosi Tanjug.