Nastavak tenzija
56

Ponovo se razbuktao sukob u Etiopiji, prekršeno petomjesečno primirje

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako je u martu 2022. godine u Etiopiji potpisano primirje, snage centralne vlade i Narodnooslobodilački pokret regije Tigraj (TPLF) danas su ponovo nastavili sukobe.
Pobunjenička vlast u Tigraju optužila je centralnu vojsku Etiopije da je pokrenula ofanzivu velikih razmjera na njihove položaje na sjeveru Etiopije.

S druge strane, kao što se očekivalo, oglasila se i etiopska vlada te su saopćili kako je primirje koje je potpisano u martu prekršio TPLF zbog čega je vlada bila primorana da reaguje.

"Naše hrabre odbrambene snage i sve naše snage sigurnosti odgovaraju koordinisano na napad. Ne obazirući se na brojne mirovne ponude koje je nudila etiopska vlada, pobunjenici su danas pokrenuli napad", poručili su.

Povodom nove eskalacije sukoba oglasio se i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres koji je izrazio žaljenje i pozvao na prekid neprijateljstva.

"Duboko sam šokiran i tužan zbog ove vijesti. Etiopljani, Tigrajci, Amhare, Oromi i Afari su već previše propatili. Upućujem snažan apel za hitan prekid neprijateljstava i nastavak mirovnih pregovora između vlade i TPLF-a uz garanciju humanitarnog pristupa ljudima kojima je pomoć potrebna", naveo je sekretar.