{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovo prekinuti pregovori u Kopenhagenu

S
16.12.2009. u 22:14
0
3
Ponovo prekinuti pregovori u Kopenhagenu
0
Ponovo prekinuti pregovori u Kopenhagenu
Foto: AP
Formalni pregovori na samitu UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu prekinuti su večeras zbog neslaganja o tome koji dokument treba da bude osnova za razgovore.
Spor je počeo kada su zemlje u razvoju optužile danske domaćine da pokušavaju da potisnu u drugi plan njihove zahtjeve, koji su izloženi u ranije pripremljenom dokumentu.

zvan zgrade u kojoj se održava samit policija se sukobila sa demonstrantima koji su pokušali da probiju barikade oko Bela centra.

Aktivisti su nezadovoljni, jer u dosdašnjim razgovorima nije bilo napretka, prenosi BBC.

U današnjim nastupima mnogi predsjednici i premijeri iznijeli su veoma različite vizije o tome kakav sporazum treba da bude sklopljen na ovom samitu.

Radna grupa samita objavila je da nema napretka u vezi sa pitanjem smanjenja emisija štetnih gasova u zemljama u razvoju. Afričke države i dalje insistiraju da treba da dobiju finansijsku pomoć za borbu protiv klimatskih promjena.

Zemlje u razvoju zatražile su održavanje posebne rasprave o ovim pitanjima, a Danska je, kao predsjedavajuća sastanka, pokušala da izbjegne raspravu, kako bi mogli da počnu govori svjetskih lidera.

Danski premijer Lars Loke Rasmusen rekao je delegatima da će rasprava o novim prijedlozima početi u odvojenoj sali.

Grupa 77, koja okuplja zemalje u razvoju, i Kina saopštili su da je to neprihvatljivo i zatražile da se pregovara o tekstu koji je nastao tokom pregovora vođenih u posljednjih godinu dana.

Novi danski prijedlozi o budućem klimatskom paktu pokazani su nekolicini delegata, ali su onda povučeni.

U ovom trenutku delegati još čekaju u holu konferencijske sale, bez informacija o tome šta se tačno dešava na samitu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: