Svijet
0

Ponovo odgođene konsultacije o zapadnoj rezoluciji za Kosovo

FENA
Konsultacije u Vijeću sigurnosti o najnovijoj verziji zapadne rezolucije o Kosovu odgođene su za petak. Američki amabasador pri UN-u Zalmay Khalilzad izjavio je da će se do tada "konačno utvrditi stav Rusije", a da bi na osnovu toga bili preduzeti dalji koraci.

Međutim, ako je suditi po izjavi predsjednika ruske Dume Borisa Grizlova u Podgorici, stav Moskve je sasvim jasan - ako se o predloženom dokumentu bude glasalo, Rusija će staviti veto.

Vjerovatno imajući i to u vidu, američka državna tajnica Condoleeza Rice poručila je da će Kosovo, na ovaj ili onaj način, dobiti nezavisnost.

Rice je izjavu dala u avionu na putu za Lisabon, a po dolasku u glavni grad Portugala donekle je ublažila ton.

"Predsejdnik Bush je u Albaniji jasno rekao da podržava zaključke Ahtisaarijevog izvještaja, po kojima će Kosovo dobiti nezavisnost. Sarađujemo s našim saveznicima u procesu nalaženja rješenja za Kosovo. Želim da budem potpuno jasna - mi se zalažemo za takvu budućnost u kojoj će i Kosovo i Srbija biti snažni, slobodni i potpuno integrisani u evroatlantske strukture. Budućnost je, po mom mišljenju, jasna - treba samo da utvrdimo kako da do nje stignemo", kazala je.

Prije dolaska Rice, u Lisabonu je sa svojim portugalskim kolegom razgovarao šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

On je ocijenio da izjave da će Kosovo na ovaj ili onaj način dobiti nezavisnost "neće pomoći da se nađe kompomisno rješenje".

"Crvena linija, koja označava ono što je za Srbiju neprihvatljivo, jeste nezavisnost", naglasio je Jeremić i dodao:

"Siguran sam da se ta crvena linija može pomiriti s legitimnim zahtjevima albanske strane da samostalno, bez mješanja Beograda, upravljaju svojim poslovima."