Ponovo neredi i privođenja "žutih prsluka" u Francuskoj

F
FENA
23.2.2019. u 19:58
17
29
Ponovo neredi i privođenja "žutih prsluka" u Francuskoj
17
1/11 Foto: EPA-EFE
2/11 Foto: EPA-EFE
3/11 Foto: EPA-EFE
4/11 Foto: EPA-EFE
5/11 Foto: EPA-EFE
6/11 Foto: EPA-EFE
7/11 Foto: EPA-EFE
8/11 Foto: EPA-EFE
9/11 Foto: EPA-EFE
10/11 Foto: EPA-EFE
11/11 Foto: EPA-EFE
Stotine "žutih prsluka" i u subotu je izašlo na ulice širom Francuske, petnaestu sedmicu zaredom, iskazujući nezadovoljstvo politikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.
Prvi protesti održani su 17. novembra 2018., a razlog je bio najavljeno poskupljenje goriva. Međutim, protesti su prerasli u opće nezadovoljstvo politikom francuskog predsjednika Macrona.

Građani su se okupili ispred spomenika Arc de Triomphe u Parizu kako bi protestovali protiv vladinih politika za koje smatraju da favoriziraju bogate.

Kako javlja Anadolija, pet različitih demonstracija održano je u Parizu. Ranije su upućeni apeli da protesti proteknu mirno, a jedan od njih je organizovan s ciljem suprotstavljanja antisemitizmu.

Nekoliko stotina "žutih prsluka" iskoristilo je sunčano vrijeme kako bi se okupili kod dvorca Chambord u centralnoj Francuskoj, a aktivisti su blokirali pristup platformi Amazon u jugozapadnom gradu Toulouseu.

Lokalne vlasti u francuskom gradu Clermont-Ferrand pozvale su stanovnike da izbjegavaju dolazak u grad, gdje se 2.500 "žutih prsluka" sukobilo s policijskim snagama.

Policija je privela 15 osoba i zaplijenila oružje uključujući bejzbolske palice i pištolje za uzbunu.

Na protestima koji se organizuju od 17. novembra 2018. smrtno je stradalo 11 osoba, a 8.400 ljudi je privedeno. Zatvorska kazna određena je za 1.796 osoba.

Tokom protesta dolazilo je i do nereda u kojima su demonstranti demolirali objekte, pljačkali prodavnice, palili vozila i kante sa smećem, a policija je nerijetko bila primorana koristiti silu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: