Kod Grindavika
106

Ponovo eruptirao vulkan na Islandu, snimci su nevjerovatni

D. Be.
Vulkan je eruptirao na jugozapadu Islanda u nedjelju, predstavljajući neposrednu prijetnju obližnjem ribarskom gradu koji je evakuisan.

Ranojutarnji prijenosi uživo s mjesta prikazivali su lavu koja izbija iz pukotina u zemlji.

Erupcija je započela sjeverno od grada Grindavik, koji je u subotu evakuisan po drugi put zbog straha da je erupcija neizbježna usred niza seizmičkih aktivnosti.

Island je posljednjih sedmica pokušao izgraditi barijere od zemlje i kamenja kako bi spriječio lavu da dopre do Grindavika, no čini se da je najnovija erupcija probila odbranu.

"Prema prvim slikama nadzornog leta Obalne straže, otvorila se pukotina s obje strane brane koja se počela graditi sjeverno od Grindavíka", objavio je Islandski meteorološki ured (IMO).

"Lava sada teče prema Grindavíku. Na temelju mjerenja iz helikoptera obalne straže, perimetar je sada oko 450 metara od najsjevernijih kuća u gradu", dodaje se.

Bila je to druga vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda u manje od mjesec dana i peta od 2021. godine.

Prošli mjesec, erupcija je započela u vulkanskom sistemu Svartsengi 18. decembra nakon potpune evakuacije 4.000 stanovnika Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta.