Svijet
0

Ponovno odgođeno Suđenje Vučiniću

FENA
Suđenje Siniši Vučiniću i grupi od 33 osobe za ometanje hapšenja bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića najavljeno za danas, odgođeno je za 8, 9. i 10. maja, da bi se uredila i precizirala optužnica.

Za oko 25 osoba u ovoj grupi bit će obustavljen postupak zbog zastarjelosti krivičnog djela, ali će suđenje biti nastavljeno pojedinim članovima grupe za nošenje vatrenog oružja i municije.

Ova grupa je bila optužena da je u noći 30/31. marta 2001. godine, ispred vile "Mir" na Dedinju, izvršila krivično djelo učestvovanja u skupini koja sprečava službeno lice u obavljanju službene radnje, podsjeća Tanjug.

Suđenje je do sada nekoliko puta odgađano. Posljednja dva puta to je učinjeno 21. decembra prošle i 26. februara ove godine, zbog toga što se svi optuženi nisu pojavili na pretresu, a ni danas svi okrivljeni nisu došli.

Kao kolovođe koje su svojim primjerom i djelovanjem usmjeravali djelovanje skupine u optužnici je, pored Vučinića koji je u to vrijeme bio član Direkcije Jugoslovenske ljevice, terete se i Bogoljub Bjelica, Ratko Zečević, Borivoje Drakulić, Jovica Bojinović i Saša Rudić.

Oni su optuženi da su te noći naoružani automatskim puškama izdavali naređenja i usmjeravali okupljenu masu na određeno mjesto u dvorištu vile.

Sudija Svetlana Kovačević rekla je da se, pošto su optuženi tek danas dobili rješenje kojim se obustavlja postupak zbog učešća u ovoj grupi, pretres odgađa za 8, 9. i 10. maj.

Kao termini za nastavak određeni su i 28, 29. i 30. maj i 18, 19. i 20 jun.