Izbori
0

Poništeni prvi glasovi u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tijelo koje uz podršku i nadzor Ujedinjenih nacija odlučuje o prevarama na predsjedničkim izborima u Afganistanu počelo je da poništava glasove.

Žalbeno vijeće Nezavisne izborne komisije saopćilo je da je iz konačnog zbira isključilo glasove iz 83 biračka mjesta u pokrajinama Kandaharu, Gazniju i Paktiki, na kojima je, kako Vijeće kaže, pronašlo "jasne dokaze" prevare.

Vijeće je ranije ove sedmice već naredilo novo prebrojavanje glasova s nekoliko stotina biračkih mjesta.

Nešto ranije u četvrtak, glavni rival Hamida Karzaija na predsjedničkim izborima u Afganistanu Abdullah Abdullah optužio je aktuelnog predsjednika za manipuliranje Izbornom komisijom.

U intervjuu za BBC Abdullah je rekao da je na "izborima pokraden afganistanski narod" i da je "Nezavisna izborna komisija sve, ali ne i nezavisna".

U srijedu je predsjednik Karzai pohvalio Izbornu komisiju za, kako je rekao, "nepristrano prebrojavanje glasova".

Otkad je glasanje održano prije tri sedmice, broj optužbi o malverzacijama i izbornim prevarama neprekidno raste.

Usprkos tome prebrojavanje glasova napreduje i prema najnovijim podacima Izborne komisije predsjednik Karzai trenutno ima više od 50 posto glasova, što je dovoljno za njegovu direktnu pobjedu bez održavanja drugog kruga izbora.

"Izborna komisija je na strani predsjednika Karzaija. Ona je korumpirana i njene manipulacije i zloupotrebe su raširene. Mislim da nije dobro za zemlju da neko izvrši masivnu prevaru vlada zemljom narednih pet godina. To je recept za nestabilnost", rekao je Abdullah Abdullah.

Dopisnici ističu da je ovo prvi put da je jedan od kandidata doveo u pitanje integritet samog procesa prebrojavanja glasova.