Svijet
98

Ponavlja se sudbina Srebrenice u Gazi: UN ne štiti nevine civile u svojim objektima

Anadolija
Izraelski tenkovi ulaze u Gazu (Foto: EPA)
Izraelski tenkovi ulaze u Gazu (Foto: EPA)
Sudbina naroda Gaze posljednih dana je u žiži svjetske javnosti. Svakodnevne slike i video snimci ubijene djece, žena obilaze svijet. Bosanskohercegovačke građane scene iz Gaze podsjećaju na ratne godine koje su provodili pod granatama i tokom kojih su bili stalne mete neprijateljskih granata, snajpera...

Bh. građani su posebno ogorčeni na izraelske napade koji se izvode na škole agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Pojasu Gaze usljed kojih se ubijaju palestinske izbjeglice koje, bježeći iz svojih domova, spas pokušavaju pronaći u zgradama UN-a. Mišljenja su da su im škole UN-a ipak sigurnija mjesta.

Iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" ističu da su Ujedinjene nacije (UN) "davno izgubile svoju čast, kako ljudsku tako i moralnu, vojničku, jer kao i 1995. godine u Srebrenici, ni u Gazi ne štite nedužne civile". 

Podsjećanja na ratne strahote Srebrenice

Svi ti napadi na škole UN-a podsjećaju ih na zaštićenu zonu UN-a u Potočarima ili Fabriku akumulatora gdje su spas od neprijatelja pokušavali pronaći mnogobroni Srebreničani. Međutim, predati su u ruke neprijatelja. 

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" kazala je za Anadolu Agency (AA) da su UN-ova zaštita u Srebrenici i UN-ove škole u Gazi isti slučaj.

"Mislim da je to sve namješteno, kako bi se na jednom mjestu skupilo što više muslimana i onda pobilo. To je jedna smišljena varka nama, muslimanima u Bosni i cijelom svijetu, jer Ujedinjene nacije nisu ništa naučile, niti će naučiti. Ne bi se desila ni Srebrenica da mi nismo muslimani, bili bi zaštićeni kao i svi drugi", pojasnila je Subašić.

Mišljenja je da bi generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon trebao da se stidi isto kao i bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan, ali i svi drugi koji obnašaju tu dužnost, a ništa ne čine.

"Djeca su djeca bez obzira bila ona muslimanska, pravoslavna ili katolička. Kako ih nije sram Boga i kako se ne boje plača te djece", poručila je Subašić.

U Gazi se dešavaju iste stvari

Prema njenim riječima, u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici i u UN-ovim školama u Gazi se događaju iste stvari.

"Nas su pozvali u Fabriku akumulatora, uveli nas i kada su zločinci došli onda su nas predali njima. Za majke Srebrenice ta organizacija ne postoji. Ne samo da krši pravo čovjeka nego i pravo djeteta", poručila je Subašić.

Kada Hotić iz Udruženja "Majke Srebrenice" kaže da je "u BiH bila agresija na islam".

"Desilo se to da smo imali zaštićenu zonu UN-a, međutim, oni umjesto da štite stanovništvo, oni su bili saučesnici sa agresorom, zločincima da se što lakše i brže pohvataju i poubijaju muslimani. U Gazi se ljudi bore za svoja prava, za svoju državu. Izraelu ništa nije sveto, ni škola ni bolnice, mjesta na kojima su djeca, žene, oni ubijaju redom", pojasnila je Hotić.

Mišljenja je da je sve to "atak na islamski svijet".

"Šta su uradili u Libiji? Šta se radi u Siriji? Šta se radi u Iraku, Afganistanu? Sve je to sličan scenarij", poručuje Hotić.