Reakcije iz svijeta
59

Pompeo: Trump je spreman poduzeti vojnu akciju protiv Turske ako se ukaže potreba

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump u potpunosti je spreman poduzeti vojnu akciju protiv Turske ako se za to ukaže potreba, izjavio je to američki državni sekretar Mike Pompe u razgovoru s Wilfredom Frostom za CNBC vijesti.

Pompeo i Frost razgovarali su o raznim temama, uključujući situaciju u Ukrajini, prekid vatre u Siriji, energetski sektor i još mnogo toga.

U ovom razgovoru Pompeo je odbio da otkrije crvenu liniju koja će ubrzati vojne akcije protiv Ankare, rekavši da ne želi govoriti o planovima predsjednika i o tome da li će preduzeti strašan poduhvat upotrebe američke vojne sile.

Osim toga, dodao je da će Washington sigurno prvo upotrijebiti ekonomske i diplomatske ovlasti prije nego što pribjegne vojnoj akciji.

Američki potpredsjednik Mike Pence prošle sedmice objavio je sporazum prema kojem Ankara obustavlja svoje vojne operacije na pet dana, omogućavajući SAD-u na taj način da olakša povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije.

Turska je s druge strane 9. oktobra najavila da ima za cilj udaljavanje kurdskih snaga od turske granice i uspostavljanje sigurne zone dužine 30 kilometara. Turska smatra da se kurdske snage na sjeveru Sirije ne razlikuju od Kurdistanske radničke partije (PKK) i organizacije koju Ankara smatra terorističkom.