Predomislio se
33

Pompeo: Ipak ne postoje sigurni dokazi da je virus potekao iz laboratorije u Wuhanu

A. B.
Mike Pompeo (Foto: EPA-EFE)
Mike Pompeo (Foto: EPA-EFE)
Američki potpredsjednik Mike Pompeo nakon tvrdnji prošle sedmice da postoje "ogromni dokazi" da je koronavirus nastao u laboratoriji u kineskom Wuhanu, sada mijenja mišljenje i govori kako Sjedinjene Američke Države ipak nisu sigurne u takvo nešto.

CNN piše da je, iako je priznao kako ne postoji stopostotna sigurnost u takve tvrdnje, Pompeo ipak ostao dosljedan Trumpu i sebi samome pa je u nekoliko navrata ponovo spominjao laboratorije, iako su brojni stručnjaci i analitičari kazali kako je koronavirus potekao s tržnice divljih životinja.

Brojne procjene su bile na raspolaganju američkim saveznicima koji se inače bave razmjenom obavještajnih podataka i tada su one ukazivale na to da je "vrlo malo vjerovatno" da je koronavirus nastao u laboratoriji. Međutim, američka obavještajna zajednica je kazala da se razmatraju obje mogućnosti.

U intervjuu za Fox Business kasnije u srijedu Pompeo je dao dvosmislenu tvrdnju. Prvo je kazao da je "vidio dokaze da koronavirus vjerovatno potječe iz Instituta za virusologiju Wuhan", a nakon toga je rekao da bi bio "sretan da vidi one koji to opovrgavaju".

Ovaj američki diplomata agresivno je napao postupanje Kine s koronavirusom, dok istovremeno Trumpova administracija najvjerovatnije odbacuje krivicu za svoj odgovor na pandemiju, jer je u SAD-u već više od 73.000 ljudi preminulo i zaustavljena je ekonomija u ključnim mjesecima prije predsjedničkih izbora.

Pompeo je također insistirao na tome da ne postoje kontradikcije između njegovog stava i komentara drugih visokih zvaničnika koju su doveli u pitanje njegove tvrdnje.

"Nismo stopostotno sigurni, ali postoje značajni dokazi da je koronavirus potekao iz laboratorije. Te tvrdnje mogu biti istinite i ja sam ih iznio. Sve su to istine", kazao je Pompeo obraćajući se State Departmentu u srijedu, iako njegov govor nije bio u potpunosti uvjerljiv.