Prekinuo intervju
6

Pompeo galamio na novinarku jer mu je postavljala pitanja o Ukraijni

E. Sk.
Mike Pompeo (Foto: EPA-EFE)
Mike Pompeo (Foto: EPA-EFE)
Nakon intervjua koji je prekinuo nezadovoljan što mu je novinarka Mary Louise Kelly postavljala pitanja o Ukrajini, američki državni sekretar Mike Pompeo galamio je na nju i uz psovke prekinuo intervju, javljaju strani mediji.

Intervju je bio dogovoren u State Departmentu, ali Pompeo nije htio da odgovori na ponovljena pitanja o Ukrajini i američkoj ambasadorici u Kijevu, navodeći da je pristao na intervju o politici administracije prema Iranu. S druge strane, napadnuta novinarka tvrdila je da je s njegovim saradnicima dogovoreno da i Ukrajina bude jedna od tema, prenosi Guardian.

U saopštenju koje je poslao National Public Radio navodi se da je odmah nakon pitanja o Ukrajini, intervju završen.

"Pompeo je ustao i gledao u Kelly nekoliko sekundi, a zatim napustio sobu. Nakon toga, njegov saradnik zamolio je novinarku da pođe za Pompeom u njegove odaje u State Departmentu, bez diktafona. Pompeo je u sobi glasno izrazio nezadovoljstvo zbog pitanja o Ukrajini. Više puta je upotrebio psovke i pitao novinarku: 'Da li mislite da je Amerikancima stalo do Ukrajine", navodi se u saopštenju NPR.

Prema riječima novinarke Kelly, američki državni sekretar koristio je psovke. Upitao ju je da li bi mogla naći Ukrajinu na mapi, a kad je potvrdno odgovorila, pozvao je saradnike da mu donesu mapu svijeta bez obilježenih zemalja.

"Pokazala sam na Ukrajinu. Onda je on sklonio mapu. Rekao je: 'Ljudi će čuti o ovome', okrenuo se i kazao da ima posla, a ja sam mu zahvalila na izdvojenom vremenu i otišla", rekla je novinarka.

Ni Bijela kuća, ni State Department nisu se oglašavali u vezi ovog incidenta.