{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pomoć Crnoj Gori uvjetovana primjenom evropskog partnerstva

F
24.4.2007. u 11:24
0
0
Pomoć Crnoj Gori uvjetovana primjenom evropskog partnerstva
0
Pomoć Crnoj Gori uvjetovana primjenom evropskog partnerstva
Evropska unija (EU) obavijestila je Crnu Goru da će pomoć za ispunjavanje uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) zavisiti od ispunjavanja preporuka Bruxellesa sadržanih u Evropskom partnerstvu.
EU je u SSP predočila da Crna Gora može od zajednice primati finansijsku pomoć u vidu subvencija i zajmova i koristiti kredite Evropske investicione banke ako bude napretka u ispunjavanju Kopenhaških političkih kriterija i posebnih prioriteta Evropskog partnerstva".

Objašnjeno je da će "prilikom dodjele finansijske pomoći u obzir biti uzeti i rezultati godišnjih izvještaja zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja i zaključci Savjeta koji se odnose naročito na programe prilagođavanja".

Finansijska pomoć Crnoj Gori može obuhvatiti sve sektore saradnje, "pridajući pritom posebnu pažnju na oblast pravde, slobode i sigurnosti, usklađivanje zakonodavstva, privredni razvoj i zaštitu životne sredine", navedeno je u dokumentu čije su izvode objavile "Vijesti".

Dokument Evropsko partnerstvo predstavlja spisak kratkoročnih i dugoročnih zadataka, koje svaka država pojedinačno mora ispuniti na putu ka EU.

Crna Gora se u prvom partnerstvu sa EU obavezala da reformira pravosudni sistem i isključi parlament iz izbora sudija i njihovog napredovanja, da unaprijedi borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i ojača parlamentarnu kontrolu nad odbrambenim i sigurnosnim strukturama.

EU traži da se, u skladu s preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) depolitizira javna uprava i izborna administracija i unaprijedi funkcioniranje izbornih službi posebno po pitanju objavljivanja rezultata izbora.

Zahtijeva se i puna primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, nastavak transformacije državne televizije u javni servis, provođenje Memoranduma o saradnji vlade i NVO-a i nastavak primjene Zakona o restituciji.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju parafirali su 15. marta crnogorski premijer Željko Šturanović i evropski komesar za proširenje Olli Rehn u Podgorici, a vlada bi trebalo da ga potvrdi na sjednici 26. aprila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: