Mahmud Abbas
0

"Pomirenje je u interesu Palestinaca"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas obećao je u subotu da će nastaviti svoje napore na postizanju sporazuma o "nacionalnom pomirenju", uprkos velikim podjelama između palestinskih frakcija.

"Nastavit ćemo naše napore u cilju pomirenja", kazao je Abbas pred delegatima Centralnog komiteta Organizacije za oslobođenje Palestine (PLO) okupljenim u Ramallahu.

"Čak i ako ono ne uspije sada, ponovo ćemo pokušati jer je pomirenje u interesu palestinskoga naroda", dodao je predsjednik Abbas, dan nakon svoje odluke da sazove opće izbore 24. januara 2010. na svim palestinskim teritorijama.

Hamasovi islamisti, zakleti neprijatelji Mahmuda Abbasa, koji kontroliraju pojas Gaze, odbacili su izborni ukaz nazvavši ga "ilegalnim i protuustavnim" ukazom predsjednika Palestinske samouprave.

Abbas je odgovorio da je dužan da sazove predsjedničke i parlamentarne izbore do datuma predviđenog temeljnim palestinskim zakonom, odnosno 24. januara iduće godine.

On je ponovo optužio Hamas za neuspjeh egipatskog posredovanja u potpisivanju sporazuma o međupalestinskom pomirenju krajem oktobra.