Svijet
0

Pomilovano posljednjih deset osuđenih za ubistvo Aquina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Deset filipinskih vojnika osuđenih zbog ubistva bivšeg senatora Benigna Aquina 1983. godine oslobođeni su danas, poslije 26 godina robije, nakon što ih je pomilovala predsjednica Gloria Arroyo.

Ukupno 16 ljudi je svojevremeno osuđeno zbog Akinova ubistva na međunarodnom aerodromu u Manili, po povratku senatora iz SAD-a, gdje je bio u egzilu, podsjetio je Reuters.

Od njih 16, Arroyo je prethodno već pomilovala trojicu, a druga trojica su umrla u zatvoru.

Tri godine poslije tog ubistva izbila je narodna pobuna kojom je, bez krvoprolića, okončana 20-godišnja vladavina Ferdinanda Marcosa, a na vlast je došla Benignova udovica, Corazon Aquino.

Sekretar za pravdu Raul Gonzales potpisao je nalog za puštanje na slobodu 10 bivših vojnika nakon što ih je Arroyo u ponedjeljak pomilovala.

"Ne možemo ništa da učinimo u vezi s tim, jer to spada u apsolutnu nadležnost predsjednice", rekao je senator Benigno Aquino III, sin ubijenog senatora, komentirajući pomilovanje posljednje desetorice osuđenih za to ubistvo.

Prema njegovim riječima, možda je motiv za puštanje 10 zatvorenika bila politička osveta jer je bivša predsjednica Aquino više puta kritizirala vladu predsjednice Arroyo.