Turska
0

Pomilovan bivši premijer Erbakan

FENA
Turski predsjednik Abdullah Gull pomilovao je bivšeg turskog premijera Necmetina Erbakana, lidera zabranjene Partije blagostanja.

Erbakan je od maja bio u kućnom pritvoru zbog pronevjere novca i korupcije. Gullov kabinet je saopćio da je turski predsjednik donio takvu odluku zbog zdravstvenog stanja Erbakana (81), koji je u kućnom pritvoru trebalo da provede 28 mjeseci.

Erbakan, koga je turska vojska 1997. godine svrgnula sa vlasti, 26. maja je stavljen u kućni pritvor pošto je sud ustanovio da je njegova Partija blagostanja zloupotrijebila fondove, prenijele su agencije.

On je proglašen krivim za falsificiranje partijskih dokumenata i prikrivanje nekoliko miliona dolara koji su trebali biti zaplijenjeni pošto je njegovoj partiji, prethodnici sadašnje vladajuće Partije pravde i razvoja, zabranjen rad 1997. godine.

Poslije državnog udara izvedenog 1980. godine, Erbakanu, koji je bio na čelu turske vlade kratko - od 1996. do 1997. godine, bila je zabranjena politička aktivnost do 1987. godine.

Predsjednik Gull, kao i premijer Recep Tayyip Erdogan, svoju političku karijeru započeo je u Erbakanovoj partiji, ali se kasnije priključio reformskoj struji.