Svijet
0

Polt: Srbija na raskršću

FENA
Michael Polt, ambasador SAD u Srbiji
Michael Polt, ambasador SAD u Srbiji
Budućnost Srbije neće odrediti vanjski pritisak uprkos tvrdnjama da će međunarodna zajdnica diktirati šta će biti s Kosovom ili članstvima u Parnterstvu za mir i EU.

Postoje zajedničke vrijednosti koje imamo i koje dijelimo kao međunarodna zajednica. Neki te vrijednosti priznaju, neki ne. Srbija mora odrediti u kojoj grupi će biti. Građani Srbije moraju napraviti izbor, a njihovo vođstvo mora da ih upozori koje su posljedice tih izbora, kazao je u razgovoru za današnji "Blic" Michael Polt, ambasador SAD-a u Beogradu.

"Prije nego što pređemo na pitanje statusa, želimo napredak u decentralizaciji, ekonomiji, zaštiti manjina i crkava. Želimo da svaki Srbin može da kaže 'želim da živim na Kosovu u miru'. Uz podršku Ahtisaarija želimo da pregovore dovedemo do kraja godine do konačne stanice", izjavio je Polt govoreći o rješavanju statusa Kosova.

Odgovarajući na pitanje da li će SAD sarađivati s radikalima ako pobijede na izborima, ambasador je izjavio: "Nećemo raditi s elementima u ovoj zemlji koji se protive reformama i evropskoj budućnosti Srbije i koji žele da ponove greške iz prošlosti."