{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Položen kamen temeljac za islamski kulturni centar u Mainzu

F
28.9.2013. u 17:51
1
40
Položen kamen temeljac za islamski kulturni centar u Mainzu
1
Položen kamen temeljac za islamski kulturni centar u Mainzu
Mainz
U njemačkom gradu Mainzu, glavnom gradu savezne pokrajine Rheinland - Pfalz, danas je svečano položen temeljac za izgradnju novog islamskog kulturnog centra Bošnjaka.
Temeljac je položio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, s imamom džemata u Mainzu Huseinom efendijom Makićem, predsjednikom džemata Rifatom Halilovićem, predsjednikom Građevinskog odbora Nusretom Fakovićem, ministricom savezne pokrajine Rheinland - Pfalz za integracije, porodicu, djecu, omladinu i žene Irenom Alt, predsjednicom općine Hechtsheim Ursulom Groden Kranich te vakifima koji su uvakufili temelj Sakom Dačićem, Hasibom Zukovićem i Raifom Jusufovićem koji je danas uvakufio 10.000 eura.

-Naša ademovska braća kršćani našli su mjesta u svojoj širokoj duši i za nas bosanske muslimane, otvorili nam svoja vrata, prihvatili nas i zaštitili. Naša je velika zahvalnost za tu njihovu zemaljsku pažnju i pomoć, ali i za širinu duha koju su pokazali - rekao je tom prilikom reis Kavazović.

Onako kako smo to uvijek činili u našem narodnom osjećanju, i danas, kazao je, iskazujemo veliko poštovanje prema vjeri i tradiciji njemačkog naroda. Kultura koju je obrazovao taj narod utkana je u savremenu civilizaciju.

-Ovdje ste, draga braćo i sestre, našli svoj dom, ali nemojte zaboraviti ni svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Tamo su vaši korijeni, tamo je naše kolektivno sjećanje i duh našega naroda. Pozivam vas da se odazovete pozivu domovine na popis stanovništva jer to je i vaša dužnost - poruka je reisa Kavazovića.

-Mnogo smo propatili u XX stoljeću. Mnogo smo se i borili. Na toj borbi temeljimo našu nadu u bolje dane. Bili smo progonjeni, negirani i istrebljivani, ali smo ponovo osvojili slobodu, osvježili naše pamćenje i ponovo vratili naše staro zatirano ime Bošnjak. Mi smo narod kojem su silom oduzeli i ime i jezik. A naš bosanski je najstariji i najčišći južnoslavenski jezik. Naša bosanska tradicija je živa, a naša islamska duhovnost je snažna, kao što je uvijek i bila - potcrtao je između ostalog reis Kavazović.

Polaganju temeljca prisustvovale su hiljade džematlija iz Evrope, gradonačelnik Mainza Michael Ebling, izaslanik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića Edin Ramić, kao i mnogi drugi gosti iz vjerskog i kulturnog života.

Izetbegovićev izaslanik Edin Ramić nazvao je današnji dan izuzetno značajnim ne samo za Bošnjake i muslimane Mainza nego za sve građane.

-Kada je prije nekoliko godina prvi put u Njemačkoj održana islamska konferencija, tadašnji ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schäuble je s ponosom naglasio: 'Islam je dio Njemačke i dio Europe. On je sastavni dio naše sadašnjosti i budućnosti. Muslimani su u Njemačkoj dobrodošli, oni trebaju unaprijediti našu zemlju - rekao je Ramić.

U ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Fondacije "Popis 2013", koja okuplja temeljne bošnjačke organizacije, Ramić je pozvao Bošnjake da učestvuju u popisu stanovništva u BiH, i to kao stanovnike koji su samo privremeno odsutni zbog rada ili školovanja.

-Niste vi nikakva dijaspora, vi ste u BiH najmanje 2-3 puta godišnje i spadate u statistiku stalno naseljenih. Bosna i Hercegovina je puna različitosti, to je naše bogatstvo, a ne mana ili nedostatak. Čuvajući svoj identitet i tradiciju, mi ne ugrožavamo druge. Potrebno je da međusobno prepoznamo linije na kojima se naše pravo završava početkom prava onoga drugog; te linije su tanke i slabo vidljive ako se poštujemo. Oni koji samo naglašavaju naše razlike i na tome grade određene političke pozicije vrlo brzo će postati prošlost - kazao je između ostalog Izetbegovićev izaslanik.

Zahvalio je gradonačelniku Mainza Michaelu Eblingu i predsjednici općine Hechtsheim u kojoj se gradi džamija Ursuli Groden Kranich što su podržali projekt.

Za goste današnje svečanosti Bošnjaka u Mainzu priređena je bosanska kafa iz Vispakove najveće džezve na svijetu.

Prihod od prodaje kafe namijenjen je za izgradnju nove džamije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: