{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Položen kamen temeljac za islamski kulturni centar u Mainzu

F
28.9.2013. u 17:51
1
40
Položen kamen temeljac za islamski kulturni centar u Mainzu
1
Položen kamen temeljac za islamski kulturni centar u Mainzu
Mainz
U njemačkom gradu Mainzu, glavnom gradu savezne pokrajine Rheinland - Pfalz, danas je svečano položen temeljac za izgradnju novog islamskog kulturnog centra Bošnjaka.
Temeljac je položio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, s imamom džemata u Mainzu Huseinom efendijom Makićem, predsjednikom džemata Rifatom Halilovićem, predsjednikom Građevinskog odbora Nusretom Fakovićem, ministricom savezne pokrajine Rheinland - Pfalz za integracije, porodicu, djecu, omladinu i žene Irenom Alt, predsjednicom općine Hechtsheim Ursulom Groden Kranich te vakifima koji su uvakufili temelj Sakom Dačićem, Hasibom Zukovićem i Raifom Jusufovićem koji je danas uvakufio 10.000 eura.

-Naša ademovska braća kršćani našli su mjesta u svojoj širokoj duši i za nas bosanske muslimane, otvorili nam svoja vrata, prihvatili nas i zaštitili. Naša je velika zahvalnost za tu njihovu zemaljsku pažnju i pomoć, ali i za širinu duha koju su pokazali - rekao je tom prilikom reis Kavazović.

Onako kako smo to uvijek činili u našem narodnom osjećanju, i danas, kazao je, iskazujemo veliko poštovanje prema vjeri i tradiciji njemačkog naroda. Kultura koju je obrazovao taj narod utkana je u savremenu civilizaciju.

-Ovdje ste, draga braćo i sestre, našli svoj dom, ali nemojte zaboraviti ni svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Tamo su vaši korijeni, tamo je naše kolektivno sjećanje i duh našega naroda. Pozivam vas da se odazovete pozivu domovine na popis stanovništva jer to je i vaša dužnost - poruka je reisa Kavazovića.

-Mnogo smo propatili u XX stoljeću. Mnogo smo se i borili. Na toj borbi temeljimo našu nadu u bolje dane. Bili smo progonjeni, negirani i istrebljivani, ali smo ponovo osvojili slobodu, osvježili naše pamćenje i ponovo vratili naše staro zatirano ime Bošnjak. Mi smo narod kojem su silom oduzeli i ime i jezik. A naš bosanski je najstariji i najčišći južnoslavenski jezik. Naša bosanska tradicija je živa, a naša islamska duhovnost je snažna, kao što je uvijek i bila - potcrtao je između ostalog reis Kavazović.

Polaganju temeljca prisustvovale su hiljade džematlija iz Evrope, gradonačelnik Mainza Michael Ebling, izaslanik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića Edin Ramić, kao i mnogi drugi gosti iz vjerskog i kulturnog života.

Izetbegovićev izaslanik Edin Ramić nazvao je današnji dan izuzetno značajnim ne samo za Bošnjake i muslimane Mainza nego za sve građane.

-Kada je prije nekoliko godina prvi put u Njemačkoj održana islamska konferencija, tadašnji ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schäuble je s ponosom naglasio: 'Islam je dio Njemačke i dio Europe. On je sastavni dio naše sadašnjosti i budućnosti. Muslimani su u Njemačkoj dobrodošli, oni trebaju unaprijediti našu zemlju - rekao je Ramić.

U ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Fondacije "Popis 2013", koja okuplja temeljne bošnjačke organizacije, Ramić je pozvao Bošnjake da učestvuju u popisu stanovništva u BiH, i to kao stanovnike koji su samo privremeno odsutni zbog rada ili školovanja.

-Niste vi nikakva dijaspora, vi ste u BiH najmanje 2-3 puta godišnje i spadate u statistiku stalno naseljenih. Bosna i Hercegovina je puna različitosti, to je naše bogatstvo, a ne mana ili nedostatak. Čuvajući svoj identitet i tradiciju, mi ne ugrožavamo druge. Potrebno je da međusobno prepoznamo linije na kojima se naše pravo završava početkom prava onoga drugog; te linije su tanke i slabo vidljive ako se poštujemo. Oni koji samo naglašavaju naše razlike i na tome grade određene političke pozicije vrlo brzo će postati prošlost - kazao je između ostalog Izetbegovićev izaslanik.

Zahvalio je gradonačelniku Mainza Michaelu Eblingu i predsjednici općine Hechtsheim u kojoj se gradi džamija Ursuli Groden Kranich što su podržali projekt.

Za goste današnje svečanosti Bošnjaka u Mainzu priređena je bosanska kafa iz Vispakove najveće džezve na svijetu.

Prihod od prodaje kafe namijenjen je za izgradnju nove džamije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: