Weinstein efekt
8

Polovina žena i petina muškaraca u Britaniji su žrtve seksualnog maltretiranja

SRNA
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Polovina žena u Britaniji i petina muškaraca žrtve su seksualnog maltretiranja na poslu i univerzitetu, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Od žena koje su rekle da su maltretirane, 63 posto nikada to nije prijavilo, kao i 79 posto muškaraca.

Istraživanje agencije KomRes za BBC Radio 5 naručeno je nakon što su se u javnosti pojavile optužbe protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina.

Muškarci i žene koji su bili žrtve maltretiranja ili zlostavljanja otkrivaju svoja iskustva na društvenim mrežama koristeći hešteg "#MeToo" kako bi pokazali obim ovog problema.

U istraživanju je učestvovala 2.031 odrasla osoba, a od toga njih 37 posto, među njima 53 posto žena i 20 posto muškaraca, reklo je da su doživjeli različite oblike seksualnog maltretiranja, od nepristojnih komentara do seksualnih uznemiravanja, na poslu ili mjestu učenja ili studiranja.

Više od četvrtine ispitanih kaže da se radilo o ružnim šalama, a skoro svaka sedma osoba navodi da je pretrpjela nepristojno dodirivanje.

Svaka deseta žena je seksualno napadnuta.

Žene su više mete napada u odnosu na muškarce, šefa ili rukovodioca, a svaka deseta žena je morala zbog toga da napusti posao ili školu.