Svijet
0

Polovina pljački banaka iz Evrope dešava se u Italiji

Sarajevo-x.com
Iako je pljačkanje banaka prestalo biti "popularno" među evropskim lopovima, čini se da to u Italiji ne vrijedi. Italijanski pljačkaši su pokazali da su izuzetak u pravilu i svojim kriminalnim radnjama doveli Italiju na prvo mjesto po pljačkanju banaka u Evropi

U protekloj godini, u Italiji je počinjeno preko 3.000 pljački banaka što čini 57% ukupnog broja pljački u cijeloj Evropi, izvijestio je u utorak The Guardian.

Analize Unije italijanskih banaka (FIBA) pokazale su kako je sjeverni dio Italije "uspješniji" kada je riječ o pljačkama jer se u njemu dogodilo 640 uspješnih pljački, dok je na jugu, tačnije na Siciliji, istih bilo 274.

Prema proračunima, bankarski radnici u Italiji imaju jednu šansu naprema 10 da postanu taoci pljačkaša.

Stefano Bellattati, uposlenik banke Ferrara, rekao je italijanskoj štampi kako je u 11 godina rada u banci bio "opljačkan" čak devet puta.

"Bilo je svakakvih plkjačkaša. Jednom su četvorica upala u banku u kojoj radim i govorila međusobno francuski, španski i engleski između kako ih ne bismo razumjeli. Poslije pljačke, otišli su na biciklima", izjavio je Bellattati.

Podaci o pljačkama u Evropi pokazuju da je ova vrsta kriminala u opadanju, a kao primjer stoji Velika Britanija u kojoj je od 122 pljačke, samo 30 rezultiralo pozitivnim ishodom za kriminalce.