Masovni kvarovi
0

Polovina Indije bez struje

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Indiji je danas bez električne energije ostalo oko 670 miliona ljudi, dan nakon prvih masovnih kvarova u trećoj najvećoj ekonomskoj sili Azije, prenose lokalni mediji.

U izvještajima se navodi da je polovina stanovništva ove zemlje ostalo bez struje zbog kvara na mrežama za prenos električne energije na sjeveru i istoku zemlje. Novo zamračenje uslijedilo je poslije jučerašnjeg haosa, kada je više od 300 miliona ljudi bilo bez struje punih osam časova.

To je bio najveći incident ne elektro-energetskoj mreži u posljednjih deset godina.

Kvarovi su izazvali poremećaje u 20 od 29 indijskih država, uključujući glavni grad NJu Delhi, gdje je ometen rad metroa koji svakog dana preveze skoro dva miliona ljudi, prenijela je televizija NDTV.

Zbog nestanka električne energije pod zemljom su ostale stotine rudara u rudniku uglja u istočnoj državi Zapadni Bengal, saopštio je prvi ministar ove države Mamata Banerdži.

Više od 500 vozova, uključujući 300 putničkih vagona sa 300.000 ljudi, zaustavilo se na sjeveru Indije. Međunarodni aerodrom u NJu Delhiju uključio je generatore struje i pomoćne sisteme i potpuno je funkcionalan, prenijeli su indijski mediji.

Trgovača i industrijska komora Indije saopštila je da se "ukupna elektro-energetska situacija trenutno kreće ka katastrofi".

Ministar za energiju Sušilkumar Šinde izjavio je da su sjeverna, sjeveroistočna i istočna energetska mreža doživjele kolapse jer je nekoliko država premašilo dozvoljenu potrošnju struje.

Problem dodatno pogoršava slaba monsunska sezona u tradicionalno poljoprivrednim područjima Pundžab i Utar Pradeš, gdje poljoprivrednici moraju da crpe vodu iz bunara uz pomoć električnih pumpi.

Očekuje se da će kvar u potpunosti biti saniran najkasnije sutra, prenijeli su indijski mediji.