Anketa Euronewsa
64

Polovina Evropljana ne odobrava migracijsku politiku EU, traže jaču kontrolu granica

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evropljani ne podržavaju napore Evropske unije da kontroliše neregularnu migraciju te zahtijevaju jaču kontrolu granica.

Naime, Euronews je proveo anketu među 26.000 ispitanika u 18 država članica uoči izbora za Evropski parlament koji će se održati između 6. i 9. juna.

Prvo istraživanje ove vrste pokazuje da 51 posto Evropljana ima negativnu ocjenu utjecaja bloka na migracionu politiku, dok samo 16 posto ima pozitivan stav.

U međuvremenu, 32 posto kaže da utjecaj nije bio ni pozitivan ni negativan.

Rezultati dolaze mjesec dana nakon što je potvrđeno da je EU zabilježila 1,14 miliona zahtjeva za azil 2023. godini, što je najveća brojka od 2016. godine.

Nezadovoljstvo migracijskom politikom EU pretvara se u sveobuhvatan zahtjev za jačanjem graničnih kontrola u cilju borbe protiv neregularnih migracija, a 71 posto ispitanika u anketi se slaže da bi to trebao biti glavni fokus u narednim godinama.

Poljska (86 posto), Bugarska (83 posto) i Finska (83 posto) bilježe najviši nivo podrške ovom pravcu, što je i većinsko mišljenje u svim ispitanim zemljama.

Nasuprot tome, 28 posto Evropljana kaže da bi blok umjesto toga trebao dati prioritet "politici dobrodošlice imigrantima u ime humanističkih vrijednosti".

Primijetno je da su Španija (41 posto) i Italija (39 posto), najprihvatljivije za ovaj pristup.