Svijet
1

Polovina američkih kongresmena su milioneri

SRNA
Prvi put u istoriji polovina članova američkog Kongresa su milioneri, i to jednako političari iz redova republikanaca i demokrata, pokazali su rezultati analize urađene o utjecaju novca na politiku.

Najmanje 268 od 534 političara u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa SAD prijavili su imovinu za 2012. godinu veću od milion dolara, a prosječna prijavljena imovina je 1.008.767 dolara.

Demokrate su nešto bogatije od republikanaca, navodi se u podacima Centra za odgovornu politiku (CRP) objavljenim na stranici OpenSecrets.org.

"Iako ankete pokazuju da su Amerikanci nezadovoljni radom članova Kongresa, to nije promijenilo našu želju da biramo bogate političare da zastupaju naše stavove u Washingtonu", izjavila je direktor Centra Sheila Krumholz.

Ovi podaci objavljeni su u trenutku dok političari vode debatu o naknadama za nezaposlene i minimalnoj plati, prenio je AFP.

Najbogatiji član Kongresa republikanac Darrell Issa iz Californije prijavio je imovinu vrijednu i do 598 miliona dolara, zarađenu uglavnom prodajom sistema za zaštitu od krađe automobila.

Najsiromašniji član Kongresa je iz Kalifornije - republikanac David Valadao. On je prijavio da njegova porodična farma krava i mljekara imaju dugove i do 12 miliona dolara, koji uglavnom potiču od kredita.