Traže pomoć vlade
19

Poljski vozači kamiona blokiraju granicu zbog nelojalne konkurencije iz Ukrajine

A. Ku.
Foto: Screenshot/Euronews
Foto: Screenshot/Euronews
Poljski vozači kamiona trenutno blokiraju tri granična prijelaza na poljsko-ukrajinskoj granici. Kako kažu organizovali su proteste zbog nepoštenih konkurentskih prednosti koje ima Ukrajina, a zbog čega su oni izgubili poslovne prilike.

Bartosz Jasinski iz Komiteta za prevoznike i poslodavce u transportu rekao je za Euronews da je njegova kompanija izgubila prihode jer su njegove ugovore o radu preuzeli prijevoznici iz Ukrajine.

Za razliku od drugih kamionskih prijevoznika vozači kamiona iz Ukrajine ne moraju plaćati ulazne dozvole prilikom ulaska u EU.

Blok je odlučio da se odrekne tog prethodnog zahtjeva u nastojanju da donese ekonomsko olakšanje Ukrajini nakon ruske agresije prošle godine.

Demonstranti su istakli da njihova vlada ne predlaže ništa za rješavanje spora koji je u toku.

"Trenutna poljska vlada, koja ne može poreći zasluge podrške Ukrajini, nije bila u stanju da predvidi ove prijetnje", rekla je ekonomska analitičarka Sonia Sobczyk-Grygiel.

Prema njenim riječima nova poljska vlada, za koju se očekuje da preuzme dužnost do kraja godine, imat će više šansi od prethodne da uspješno pregovara o pravilima fer konkurencije, jer će imati mrežu i sa Kijevom i sa Briselom.