Svijet
0

Poljski premijer u Moskvi radi nastavka dijaloga

FENA
Moskva i Varšava utrkivale su se u petak u razmjeni ljubaznih izjava na početku posjete poljskog premijera Donalda Tuska Rusiji, koji je došao obnoviti dijalog zamrznut zbog niza sporova između dva susjeda.

Tusk je nakon razgovora s ruskim kolegom Viktorom Zupkovim rekao novinarima da su ga, dolazeći ovamo, upozorili da će u Moskvi biti hladno ali da će razgovori biti vrući. "Upravo je tako, razgovori su srdačni."

"Spremni smo razmotriti sva pitanja, čak i najteža. Smatramo da je to dobar početak, a ne konačna tačka u obnavljanju poljsko-ruskih odnosa. Optimisti smo", dodao je on.

Ruski premijer, zadovoljan razgovorima, zatražio je "jači razvoj odnosa s Poljskom". "Naš susjed i partner je za to da se riješe svi problemi koji su se, nažalost, nagomilali."

Obje zemlje očekuju normalizaciju odnosa nakon dvogodišnjeg perioda zahlađenja koji je trajao dok su na vlasti bila braća blizanci Kaczynski.

Vrhunac napetosti je uslijedio s ruskim embargom na poljsko meso i vetom Varšave u pregovorima o novom sporazumu partnerstva između Rusije i Evropske unije.

Suprotno svome nacionalističkom prethodniku Jaroslawu Kaczynskom, Tusk vjeruje u dijalog.

"Ne vidim nikakvu prepreku da rusko-poljski odnosi budu dobri, prijateljski i ugodni", rekao je Tusk, koji se popodne treba sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim navodnim nasljednikom Dmitrijem Medvedevim.