Nema dilemu
44

Poljski premijer: Ako se saveznici dogovore, spremni smo Ukrajini poslati avione F-16

T. K.
Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Premijer Poljske Mateusz Morawiecki otvoreno je poručio da je otvoren za slanje borbenih aviona F-16 ukrajinskoj vojsci ako se navedena odluka donese zajedno s NATO saveznicima.

"Da je to odluka cijelog NATO-a, bio bih za slanje borbenih aviona", rekao je Morawiecki u današnjem intervjuu za njemački list Bild.

Naglasio je da se njegova procjena temelji na onome što zemlje NATO-a odluče zajedno.

"Ova odluka zahtijeva strateško razmatranje cijelog saveza", rekao je.

Tvrdi da bi zapadni saveznici trebali koordinirati bilo kakvu isporuku borbenih aviona jer je ovo vrlo ozbiljan rat i Poljska ne učestvuje u ovom ratu, kao ni NATO.

SAD, Britanija i Njemačka su tokom proteklih dana isključili opciju slanja borbenih aviona. Ipak, čini se da je Francuska puno otvorenija prema toj ideji. Predsjednik Emmanuel Macron je u ponedjeljak poručio da slanje borbenih aviona nije tabu tema. Jedino je istaknuo važnost toga da se borbeni avioni ne iskoriste za dodatnu eskalaciju rata ili za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju.

Podsjećamo, Ukrajina je planirala tražiti zapadne lovce četvrte generacije poput F-16 nakon što je prošle sedmice osigurala zalihe glavnih borbenih tenkova, rekao je savjetnik ministra odbrane Oleksija Reznikova.

Jasno je da su Francuska i Poljska spremne prihvatiti svaki takav zahtjev Ukrajine, dok su sada ostali saveznici na potezu. Čeka se da Amerika prelomi, ali Biden trenutno nije za ovu ideju.

Upitan u Bijeloj kući da li će Sjedinjene Američke Države obezbijediti F-16, Biden je kratko rekao novinarima: "Ne".

Zelenski je sedmicama upozoravao da Moskva ima za cilj da pojača svoj napad nakon otprilike dva mjeseca pat pozicije duž linije fronta koja se proteže preko juga i istoka.

Ukrajina je prošle sedmice dobila ogroman poticaj kada su Njemačka i Sjedinjene Države najavile planove za obezbjeđivanje teških tenkova, čime su okončane sedmice diplomatskog zastoja po tom pitanju.

Iako nije bilo znakova šire nove ruske ofanzive, administrator dijelova istočne pokrajine Donjeck pod ruskom kontrolom, Denis Pušilin, rekao je da su ruske trupe osigurale uporište u Vuhledaru, gradu rudara uglja čije su ruševine bile ukrajinski bastion od početka rata.