Svijet
0

Poljski predsjednik negira da je 2005. tražio prisluškivanje premijera

FENA
Poljski predsjednik Lech Kaczynski negirao je u utorak da je 2005. godine tražio da se tadašnji premijer Kazimierz Marcinkiewicz prisluškuje, za šta ga je ovaj optužio.

Marcinkiewicz je tokom vikenda izjavio da je u decembru 2005. godine Lech Kaczynski, kada je bio predsjednik, naredio jednom od svojih saradnika, Witoldu Marczuku, šefu Agencije za unutarnju sigurnost, da prikupi informacije o njemu i da ga prisluškuje.

Marcinkiewicz tvrdi da je direktor agencije odbio nalog predsjednika.

Marczuk je odbacio Marcinkiewiczeve optužbe."Izjavljujem da predsjednik Lech Kaczynski nikada nije zatražio da se vodi operativna aktivnost protiv Marcinkiewicza", kazao je.

Na osnovu izjava bivšeg premijera poljsko tužilaštvo je otvorilo preliminarnu istragu.

Kazimierz Marcinkiewicz je imenovan za poljskog premijera u oktobru 2005. godine nakon što je na općim izborima pobijedila Konzervativna stranka prava i pravde braće blizanaca Jaroslawa i Lecha Kaczynskog.

Suprotno njihovim izbornim obećanjima da neće zauzeti ključna mjesta u vlasti, blizanci su otjerali Kazimierza Marcinkiewicza s vlasti u julu 2006. godine, a njegovo mjesto je zauzeo Jaroslaw Kaczynski, do svog poraza na općim izborima u oktobru 2007.