Svijet
0

Poljski poslanici odlučili o novim izborima

FENA
Poljski poslanici odlučuju u petak o raspuštanju parlamenta kako bi u oktobru organizirali prijevremene parlamentarne izbore, koji se najavljuju kao referndum o nepodijeljenoj vlasti konzervativne braće blizanaca Kaczynski.

Nakon razbijanja polovinom augusta njihove koalicije s populističkim pokretom i strankom ultrakatoličke krajnje desnice, konzervativci stranke Pravo i pravda (PiS), na čelu s premijerom Jaroslawom Kaczynskim, nemaju više većinu i ne mogu sami vladati.

Poslanici bi trebali odlučiti o sudbini parlamenta u 14 sati, ali se spremna žučna rasprava s mogućom posljedicom odgađanja glasanja do večernjih sati.

Poslanici mogu raspustiti Dietu, donji dom parlamenta, dvotrećinskom većinom ukupnog broja poslanika, odnosno sa 307 od 460 glasova. Senat, gornji dom parlamenta se onda automatski raspušta bez konsultacija.

U slučaju raspuštanja, prijevremeni parlamentarni izbori bi se mogli održati 21. oktobra.

Izborna kampanja je počela prije petnaestak dana.

Nakon što je 2005. svoju kampanju vodio na temu "Solidarna Poljska", Lech Kaczynski, predsjednik i premijerov brat, naglasio je prije sedmicu dana, jasno se izjasnivši protiv "Poljske bogatih".

Kao i prije dvije godine, PiS se namjerava boriti protiv korupcije, što je jedan od glavnih oslonaca njegove kampanje. On optužuje cijelu opoziciju da čini dio široke zavjere bivših komunista, biznismena i liberala, koji djeluju protiv dobrobiti Poljske.

Opozicija oštro optužuje blizance, prigovarajući im da su podijelili Poljsku, pokušavajući, na primjer, bezuspješno, pod lupom, da razmatraju prošlost oko 700.000 građana pod komunizmom.

Ona također smatra da su braća Kaczynski ozbiljno ugrozila sliku Poljske u inozemstvu, neprestano tražeći svađu s Evropskom unijom a naročito sa svojim susjedom Njemačkom.

Rezultati glasanja ostaju neizvjesni, mada ankete javnog mnijenja zasad favoriziraju glavnu liberalnu opozicionu stranku Građanska platforma (PO).