Svijet
0

Poljski i češki premijer prihvataju zahtjev SAD-a o instaliranju raketa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljski premijer Yaroslaw Kaczynski i češki Mirek Topolanek prihvatili su zahtjeve Sjedinjenih Država da dio američkoga proturaketnog sistema bude razmješten na teritorijama tih dviju zemalja, o čemu će konačnu odluku donijeti njihovi parlamenti.

U zajedničkom tekstu koji je objavio poljski list "Zeczpospolita" Kaczynski i Topolanek odbacili su tvrdnje da će taj raketni odbrambeni sistem štititi samo SAD, istaknuvši da će on štititi i Evropu, prenijela je agencija Reuters.

"Imajući u vidu sigurnost ne samo naših zemalja nego čitave Evrope, vlade Poljske i Češke ozbiljno razmatraju ponudu", saopćila su dva premijera.

Sjedinjene Države su zatražile od Poljske i Češke da na njihovim teritorijama bude instaliran dio američkoga raketnog štita, vrijednog više milijardi dolara, čija je namjena zaustavljanje eventualnoga raketnog napada neke od "odbačenih država".

Rusija je kritizirala taj američki zahtjev tvrdeći da će on poremetiti odnos snaga u Evropi nakon hladnog rata. Moskva je zaprijetila i da će blizu granice s Poljskom instalirati raketne sisteme srednjeg dometa.

Njemačka je također kritizirala Sjedinjene Države zbog toga što nisu obavijestile Rusiju i druge zemlje u okruženju o detaljima svoga plana o instaliranju raketnog štita.

Zvanična Varšava i Prag su naveli da će američki raketni štit vezati interese Washingtona za taj region, dodajući da će iznijeti listu svojih zahtjeva SAD-u.

Većina poljskih i neke češke opozicijske stranke se protive planu da američki proturaketni odbrambeni sistem bude instaliran na teritorijama tih dviju zemalja.