Naređene ekshumacije
0

Poljska: Zamijenjena tijela žrtava nesreća u Smolensku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Genetička istraživanja nedvojbeno su pokazala da su tijela dviju žrtava rušenja poljskog vladinog aviona kod Smolenska 2010. godine zamijenjena, objavilo je vrhovno vojno državno odvjetništvo u Varšavi.

Poljski su mediji već objavili da su zamijenjena tijela legendarne članice "Solidarnosti" Anna Walentynowicz i dopredsjednice zaklade "Istočna Golgota" Teresa Walewske-Przyjalkowske. Njihova su tijela ekshumirana prošle sedmice i pri tome je došlo do naguravanja između policije i kritičara vlasti koji su pokušavali ući u ograđeno područje na groblju gdje se obavljala ekshumacija.

Voditelj varšavskog okružnog vojnog državnog odvjetništva Ireneusz Szelag najavio je još četiri ekshumacije, jer postoji sumnja da su zamijenjena tijela još dviju žrtava. Ukupno su do sada ekshumirana tijela pet žrtava katastrofe iz Smolenska, zbog različitih navoda u dokumentima sudske medicine što ih je ispostavilo rusko vojno državno odvjetništvo.

U subotu je predsjednik lijevo liberalnog "Poreta Palikots" (RP) Janusz Palikot zatražio i ekshumaciju tada stradalog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, kako bi se provjerilo nalazi li se on stvarno u grobu u krakovskoj katedrali.

U padu poljskog vladinog aviona u blizini Smolenska u Rusiji 10. travnja 2010. poginulo je svih 96 putnika, među kojima je bio tadašnji poljski predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i brojni državni i vojni dužnosnici.