Obračun s opozicijom
21

Poljska vladajuća stranka objavila dijelove tajnog plana za odbranu države

B. R.
Mariusz Blaszczak, ministar odbrane Poljske (Foto: EPA-EFE)
Mariusz Blaszczak, ministar odbrane Poljske (Foto: EPA-EFE)
Vladajuća poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) izazvala je brojne reakcije nakon što je objavila dijelove tajnog plana za odbranu države. To je učinila objavljivanjem videospota u cilju diskreditacije opozicije uoči oktobarskih izbora.

"Pažnja! Vlada (Donalda) Tuska bila je spremna da se odrekne pola zemlje u slučaju rata", poručio je u spomenutom snimku ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

Snimak je na društvenim mrežama PiS-a objavljen 17. septembra, na 84. godišnjicu sovjetskog napada na Poljsku. Parlamentarni izbori su zakazani za 15. oktobar.

Ministar Blaszczak se referirao na strateški plan odbrane iz 2011., koji je pripremila tadašnja vlada s premijerom Donaldom Tuskom. Tusk, koji je bio predsjednik Evropskog vijeća, sada je na čelu Građanske koalicije koja će pokušati spriječiti da PiS dobije treći uzastopni mandat u vlasti.

"Planom se pretpostavljalo da se Poljska može braniti samo dvije sedmice te da će neprijatelj za sedam dana doći na desnu obalu Visle", izjavio je Blaszczak u spomenutom videozapisu.

Njegova izjava bila je popraćena fotografijama onoga što je djelovalo kao odlomci navedenog plana. Prikazana je naslovnica plana na kojoj je pisalo "Strogo povjerljivo".

"Iz plana je to jasno - Lublin, Rzeszow ili Lomza mogli su biti poljska Buča", kazao je Blaszczak, misleći na gradove na istoku Ukrajine i ukrajinski grad u kojem su ruski vojnici prošle godine ubili stotine civila.

Reklamni videozapis je osmišljen tako da se ojača podrška PiS-u na istoku države koji se smatra srcem ove stranke. Poručuje se da Tuskovi liberali ne mare za istok zemlje. Osim toga, cilj je da se skrene pažnja nakon veoma loše sedmice za PiS, tokom koje su se pojavile glasine da Ministarstvo vanjskih poslova Poljske izdaje vize za mito.

Nije baš velika tajna

Iako spomenuti plan odbrane nije relevantan, objavljivanje njegovih dijelova izazvalo je pometnju među najvišim generalima koji su u aktivnoj službi bili prije nego što je PiS došao na vlast. Ukazali su da planovi za povratak na više odbrambene linije predstavljaju normalnu vojnu doktrinu.

"Objavljivanjem takvog dokumenta još jednom se potkopava povjerenje naših saveznika. To dokazuje da smo spremni na sve, da možemo izdati najdublje tajne Poljske i NATO-a", rekao je penzionisani generalni Waldemar Skrzypczak za portal Wirtualna Polska.

Prema njegovim riječima, da li neko misli da će NATO tek tako preći preko ovog.

"Sada mogu strahovati da će biti otkriveno više dokumenata o aktivnostima (NATO) alijanse", dodaje general.

Bivši šef poljskog združenog kabineta i kandidat opozicije za parlament Miroslav Rozanski osudio je postupak aktuelnog ministra odbrane.

"Rat nije piknik ili predstava, morate znati kako se to radi", poručio je Rozanski.

Još jedan penzionisani general Stanislaw Koziej je istakao da su vojni planovi napravljeni 2009., kada je predsjednik Poljske bio Lech Kaczynski, brat blizanac čelnika PiS-a Jaroslawa Kaczynskija. Naglasio je da su planovi napravljeni na osnovu dokumenata koje je izdala vlada čiji je premijer bio upravo Jaroslaw Kaczynski.

Ministar odbrane u Tuskovoj vladi i aktuelni europarlamentarac Radoslaw Sikorski je izjavio da PiS manipuliše građanima, ističući samo jedan scenario u slučaju ruske invazije.

"Činjenica da vojska ima planove za vanredne situacije, za svaku okolnost i svaku situaciju je dobra, a ne loša stvar", izjavio je Sikorski za poljski portal gazeta.

Smatra da je skandalozno otkriti plan, jer u Poljskoj postoji samo nekoliko odbrambenih pozicija. Istakao je da plan ima i obavještajnu vrijednost.

Građanska koalicija je objavila da će ministra Blaszczaka proceusirati ako pobijedi na izborima. No, Blaszczak se nije izvinio za postupak. Poručio je da Poljaci trebaju znati "kakvu im je sudbinu spremao" Tusk. Jaroslaw Kaczynski je osudio plan te je mišljenja da je to jedan veliki skandal kojim bi se trebalo pozabaviti pravosuđe, piše vanjskopolitički portal Politico.